Langetermijnverwachting melkprijs EUR34,50


Gepubliceerd op
27 juni 2016

De gemiddelde melkprijs tot 2026 wordt naar verwachting 34,5 euro per 100 kg melk. Dat stelt een panel van financieel deskundigen uit de zuivelsector. Deze lange termijn prognose is van belang voor bedrijfsbegrotingen en bij aanvragen voor de Garantstelling Landbouw en de bijstandsregeling
voor zelfstandigen (BBZ).

Het deskundigenpanel `Langetermijnprognoses melkveehouderij' heeft nieuwe uitgangs-punten en normen vastgesteld voor de lange termijn begrotingen. Deze normen worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen en bij aanvragen voor de Garantstelling Landbouw en BBZ. Aan dit overleg nemen
vertegenwoordigers van banken, LTO, accountantsbureaus, ZuivelNL, RVO, DLV en Wageningen UR deel. Dit project is (mede) gefinancierd door ZuivelNL.

Norm voor melkprijs ongewijzigd

De gemiddelde melkprijs tot en met 2026 wordt ingeschat op EUR 34,50 per 100 kg melk, inclusief alle contante nabetalingen en toeslagen die tot uiting komen in de kasstroom (ex-clusief bijschrijvingen ledenrekening en exclusief btw). Het BTW-percentage bedraagt 5,71%.

Basis voor prognose melkprijs

De prognose voor de melkprijs is gebaseerd op de verwachte prijsontwikkeling van de OESO / FAO, EU-commissie en LEI met daarbij een inschatting van het deskundigenpanel over de invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland. Naast de ontwikkeling van de melkprijs spelen de
voerprijzen een rol, omdat een rendabele veehouderij afhankelijk is van een minimale marge tussen opbrengsten en kosten. Op basis van deze voorspellingen en verwachtingen wijzigen de uitgangspunten niet of beperkt. In deze prognose zitten een aantal onzekerheden, waardoor geen exacte melkprijs
is te voorspellen; de verwachte melkprijs wordt dan ook afgerond op EUR 0,50 per 100 kg melk.

Nieuwe werkwijze Bedrijfsspecifieke prognose

De wijze waarop de bedrijfsspecifieke melkprijs wordt bepaald, wordt aangepast. Reden is dat er steeds meer variabelen invloed hebben op de opbrengstsprijs. Denk aan kwaliteit, Focus Planet, weidegang, melksamenstelling, afnemer, etc. De bedrijfsspecifieke melkprijs bepalen we op basis van de
contante melkprijs die het bedrijf de afgelopen (minimaal) drie* jaar ontving. Dit is exclusief bijschrijvingen op naam, omdat deze reserveringen niet direct in de kas van het bedrijf stromen. Vervolgens wordt het verschil met de landelijk gemiddelde melkprijs van het LEI (zie tabel) bepaald.
Dit verschil is bepalend voor de afwijking ten opzichte van de norm van EUR 34,50. Dus een bedrijf dat gemiddeld 0,5 cent per kilo melk minder ontving wordt "doorgerekend" op EUR 34,00 per 100 kg.

Tabel 1 Ontwikkeling melkprijs in euro's per 100 kg melk (prijzen exclusief BTW) Tabel 1 Ontwikkeling melkprijs in euro's per 100 kg melk (prijzen exclusief BTW)

De bedrijfsspecifieke afwijking van de normprijs bedraagt maximaal -EUR3,00 tot +EUR3,00 per 100 kg, tenzij beargumenteerd wordt dat een grotere afwijking verwacht wordt.

Veeprijzen

De langetermijnverwachting van veeprijzen voor melkveehouders is als volgt:

Langet.JPG

Voedermiddelen

De geprognotiseerde prijzen voor mengvoer zijn:

Standaardbrok (940 VEM, 90 gDVE) 22,50
Eiwitrijke brok (940 VEM, 120 gDVE) 26,00
Zeer eiwitrijke brok (940 VEM, 180 gDVE) 32,50

De verwachting is dat de prijs van gehakselde mais op een niveau van ongeveer EUR 60/ton zal zitten bij 35% droge stof en 970 VEM. Op basis van droge stof wordt geen prijsverschil verwacht tussen mais- en graskuil.

Dit betekent voor de prijzen:

Mais gehakseld: EUR 0,170/kg ds, EUR 0,177/kg VEM
Gras: EUR 0,170/kg ds, EUR 0,182/kg VEM

Mestafzet

De kosten voor mestafzet zijn sterk regionaal gebonden. Daarbij speelt het onderscheid in reguliere afzet en verwerking, omdat verwerking o.b.v. een mestverwerkingsovereenkomst (MVO) of vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO) extra kosten met zich meebrengt.
Voor reguliere afzet van mest kan worden gerekend met 5 tot 14 Euro/kuub afhankelijk van regionale verschillen, extra kosten voor te verwerken kuubs zijn 3 tot 6 Euro.

De normen en de uitwerking van de normen worden gepubliceerd in `Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2016-2017', een uitgave van Wageningen UR Livestock Research (verschijnt in september).

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de heer I. Vermeij.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Minimaal drie jaar, maar meer jaren kan betrouwbaarder beeld geven; als sprake is van gebroken boekjaren, heeft het de voorkeur meer jaren mee te nemen.

mailen
Tweet

* ir. I (Izak) Vermeij
Contactpersoon ir. I (Izak) Vermeij
Contactformulier



Volg Livestock Research op facebook:

En ook op Twitter: