Onderzoekers ontwikkelen extra sterke fietshelm

Veiligheid op de fiets is geen overbodige luxe, daar zijn de - vaak jonge - verkeersslachtoffers helaas het bewijs van. Een belangrijk element om de veiligheid van een fietser te verhogen is de fietshelm. Daarom staken de onderzoekers van Werktuigkunde en Neurowetenschappen van de KU Leuven en het UZ Leuven de koppen bij elkaar om een betere en sterkere fietshelm te ontwikkelen. Het prototype wordt op 5 juli voorgesteld.

4 JULI 16. Veiligheid op de fiets is geen overbodige luxe, daar zijn de - vaak jonge - verkeersslachtoffers helaas het bewijs van. Een belangrijk element om de veiligheid van een fietser te verhogen is de fietshelm. Daarom staken de onderzoekers van Werktuigkunde en Neurowetenschappen van de

KU Leuven en het UZ Leuven de koppen bij elkaar om een betere en sterkere fietshelm te ontwikkelen. Het prototype wordt op 5 juli voorgesteld.

De betrokken onderzoekers voerden rotationele testen uit om de impact van een val of klap op het hoofd te bestuderen, ze onderzochten ook hoe ze de kwetsbare slaapzone van het hoofd optimaal kunnen beschermen. Er waren ook studies over het ideale oppervlak van de helm en de optimale

ventilatie om het comfort voor de fietser te verhogen. Als kers op de taart ontdekten de onderzoekers dat een bepaald soort schuim in de helm een klap extra goed opvangt. De combinatie van al deze studies leverden het prototype op van een extra sterke en comfortabele fietshelm.

De nieuwe helm is het resultaat van interdisciplinair onderzoek door wetenschappers van het Departement Werktuigkunde (afdeling Biomechanica), het Departement Materiaalkunde en de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven en het Departement Neurowetenschappen van het UZ Leuven.

Het onderzoek werd onder meer mogelijk dankzij financiele steun uit de VTM-campagne Levenslijn die in 2006 van start ging en toen al aandacht vroeg voor veilig fietsen.

Op dinsdag 5 juli 2016 wordt dit prototype voorgesteld in het Departement Werktuigkunde van de KU Leuven. U kan er dan ook een kijkje nemen in enkele laboratoria die gebruikt werden om de eigenschappen van de nieuwe helm te testen. Graag vooraf een seintje aan anja.vansteenwegen@kuleuven.be

als u er graag bij bent.

Praktisch:

5 juli, 10u

Departement Werktuigkunde

Celestijnenlaan 300, Heverlee

Contact:

* Professor Jos Vander Sloten, Departement Werktuigkunde

* Professor Bart Depreitere, Departement Neurowetenschappen