Instemming PS gevraagd voor vervolg Buijtenland van Rhoon


Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten (PS) in te stemmen met het advies van de kwartiermakers voor de natuur- en recreatieontwikkeling in het Buijtenland van Rhoon. PS worden ook gevraagd in te stemmen met het vervolg en de randvoorwaarden.

Vervolgens vraagt de provincie of staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken - opdrachtgever voor ontwikkeling van 600 hectare natuur- en recreatiegebied - in kan stemmen met het advies en het vervolg. De agrariers, verenigd in de Vereniging Agrarische Belangen IJsselmonde (VABIJ), hebben
vorige week aangegeven onder voorwaarden verder mee te werken.

Voorbereiding van het vervolg

Gedeputeerde Han Weber: "Om het tempo erin te houden gaat de provincie de komende maanden in afwachting van instemming van Provinciale Staten en de staatssecretaris al wel door met de voorbereidingen van het vervolg." Zo gaan de provincie en de agrariers aan de slag met het onderzoeken van de
mogelijkheden om het bestemmingsplan te wijzigen, het voorbereiden van de oprichting van de gebiedscooeperatie, het opstellen van overeenkomsten over mogelijke schadeloosstelling en planschadevergoeding en het verder uitwerken van de uitvoeringsplannen.

Randvoorwaarden

Voor Gedeputeerde Staten is er een aantal randvoorwaarden die voor de uitvoering van belang zijn:

* De gemeente Albrandswaard is nauw betrokken
* Het bestemmingsplan:

* biedt mogelijkheden voor ondernemers om te ondernemen
* borgt het realiseren van de natuur- en recreatiedoelen
* biedt de mogelijkheid ondernemers die het plangebied willen verlaten volledige schadeloos te stellen
* komt zorgvuldig tot stand en doet recht aan de belangen van alle ondernemers in het gebied
* kan naar verwachting de toets van de rechter doorstaan en geeft daarmee zekerheid aan betrokkenen

* Er zijn gelijke kansen voor alle (agrarische) ondernemers in het gebied.
* De provincie kan ingrijpen als de natuur- en recreatiedoelen niet gehaald worden.
* De uitvoering past binnen wet- en regelgeving.
* De hoogte van de tegemoetkoming in planschade wordt bepaald via een gedegen onderzoek en voldoet aan geldende procedures, richtlijnen en wetgeving.

Opdracht

De provincie heeft van het Rijk de opdracht om 600 hectare in het Buijtenland van Rhoon te transformeren naar een natuur- en recreatiegebied, vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PKB PMR).

De provincie heeft 3 onafhankelijke deskundigen ('de kwartiermakers') gevraagd om de gebiedscooeperatie voor het Buijtenland van Rhoon voor te bereiden. Dit als uitwerking van het advies Veerman om tot een plan te komen met meer draagvlak.

De kwartiermakers zijn: de heer Co Verdaas (oud Kamerlid, oud gedeputeerde, oud staatssecretaris voor natuur en landbouw), de heer Jan Jaap de Graeff (voorzitter Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, oud-directeur Natuurmonumenten) en de heer Jan de Groot (oud voorzitter WLTO).