Provincies en gemeenten verdiepen en verbreden de Energiedialoog

Op 4 juli presenteerde minister Henk Kamp (EZ) samen met astronaut en wetenschapper Andre Kuipers de opbrengst van de Energiedialoog die in april 2016 is gestart. IPO-bestuurder Jan Jacob van Dijk (CDA, Gelderland) sprak samen met de Tilburgse wethouder Berend de Vries op deze slotmanifestatie van de Energiedialoog over de ambities van de decentrale overheden en hun bijdrage aan de energietransitie.

De provincies willen samen met de gemeenten de energiedialoog in de regio verdiepen en verbreden en dichter bij de mensen brengen die nu nog weinig stilstaan bij de gevolgen van de veranderingen in ons energiesysteem die tussen nu en 2050 gaan gebeuren. In diverse provincies vindt die verdieping en verbreding al plaats. Deze trajecten leiden hopelijk ook snel tot acties bij bewoners en bedrijven om de eerste stappen te zetten naar 2035 en 2050. Minister Kamp was blij met het aanbod van de decentrale overheden en wil graag samen met gemeenten en provincies aan de slag met het vervolg.

De provincies willen de energietransitie dichter bij de mensen en bedrijven brengen. Nu zijn te vaak alleen de bevlogen koplopers of de betrokken tegenstanders actief. De veranderingen op weg naar 2050 zijn ingrijpend voor onze manier van leven en kunnen alleen in gang komen als meer mensen en bedrijven daarbij betrokken zijn. Van Dijk: "We moeten mensen duidelijk maken waarom de energietransitie nodig is. We doen het om economische en geopolitieke motieven, maar ook voor het klimaat en volgende generaties." Provincies spelen een belangrijke rol op het gebied van de ruimtelijke inpassing van de energietransitie. Van Dijk wees in zijn toespraak over de gevolgen voor het landschap en het belang van draagvlak voor deze veranderingen. "Ook daarom is belangrijk om de inwoners er zoveel mogelijk bij te betrekken. Alleen een breed draagvlak kan ons helpen om de transitie te bewerkstelligen."

Als illustratie bij zijn presentatie droeg Jan Jacob van Dijk een grote zwarte ballon, gevuld met de CO2 uitstoot van een douchebeurt. Dat moet anders, getuige de blauwe ballon met schone lucht die we krijgen bij een duurzame douchebeurt.