Succesvolle test Israelisch-Amerikaanse defensiesystemen

David's Sling, screenshot youtubeHet Israelische ministerie van Defensie en het Amerikaanse Raket Verdediging Agentschap (RVA) hebben in juni een vijfdaagse test afgerond waarbij werd onderzocht of de raketafweersystemen van beide landen gesynchroniseerd kunnen worden. Het Israelische ministerie van Defensie maakte deze week bekend dat de test een succes was.

De test was de eerste in zijn soort en onderzocht de connectiviteit tussen de Amerikaanse systemen en Israelische. Zowel in de VS als in Israel werden testen uitgevoerd met de technologieen op het gebied van het onderscheppen van doelen uit de lucht. De defensiesystemen die werden getest op connectiviteit waren de Israelische `David's Sling' en meerdere versies van de Arrow raket met de Amerikaanse Aegis, THAAD en Patriot systemen. De gegevens die de test opleverde stemde het Israelische ministerie van Defensie tevreden. Een woordvoerder van het ministerie verklaarde dat de Israelische en Amerikaanse defensiesystemen uitstekend op elkaar af te stemmen zijn, wat in tijden van nood grote voordelen biedt voor de onderschepping van raketten.

Israel wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest geavanceerde fabrikanten van raketafweersystemen. Israel zet verschillende systemen in om zich te verdedigen tegen raketaanvallen. De Iron Dome kan raketten die weinig nauwkeurig zijn uit de lucht halen. Raketten van dit type worden veelal afgeschoten op Israel door de terreurbeweging Hamas in de Gazastrook.

Het tweede systeem is de Arrow, die ingezet kan worden om lange-afstandsraketten te neutraliseren. Denk hierbij aan de dreiging van Iran om Israel te beschieten met nucleaire ballistische raketten. Sinds de ondertekening van de nucleaire overeenkomst heeft Iran al acht testen met deze lange-afstandsraketten verricht.

Het laatste systeem is `David's Sling', de slinger van David, die middellange afstandsraketten uit de lucht kan halen. Dit soort raketten zijn in handen van de Hezbollah-beweging, die actief is in zuidelijk Libanon. Het Israelische leger gaat ervan uit dat Hezbollah ruim 100.000 van deze middellange afstandsraketten in Zuid-Libanon heeft opgesteld, die zijn gericht op Israel.