`Spannende' inzet hennepplantage


8 juli 2016

Na een woningbrand kwam een brandonderzoeker ter plaatse. Het bleek een brand in een woning met illegale hennepplantage. Er werd aangegeven dat de woning spanningsloos gemaakt was.

Meterkast

De brandonderzoeker controleert altijd voor eigen veiligheid met een voltstick of de stroom daadwerkelijk is uitgeschakeld. Ondanks het uitschakelen van alle zekeringsautomaten bleek er nog spanning op het elektrische systeem van de hennepplantage te staan.

Voltstick

AfgetaptStroomstoot

Een hennepplantage verbruikt veel stroom. Vaak wordt illegaal stroom afgetapt om twee redenen, de kosten en het hoge energieverbruik valt dan niet op. Dit aftappen kan op een zodanige wijze zijn gedaan, dat niet direct te zien is dat de installatie is gemanipuleerd. Bij dit incident werd dit
pas zichtbaar toen de verzegeling bij de hoofdzekeringen werd verwijderd. De elektrische installatie wordt meestal rechtstreeks aangesloten op de aanvoerkabel van buiten. Bij contact kan dit een dodelijke stroomstoot betekenen.

Wat te doen?

Ga bij een illegale hennepplantage altijd uit van het illegaal aftappen van stroom en er dus nog spanning op het systeem kan staan ook na het afsluiten van de stroom. Laat de stroomleverancier ter plaatse komen en een voltstick kan een indicatie geven of er nog spanning op het systeem staat.

Reactie OvD

"Als geconstateerd wordt dat er toch nog spanning op het systeem staat, dan baal je even. Er was niks bijzonders aan de installatie te zien. Je vraagt je daarna ook af hoe je er dan wel achter had kunnen komen met de beschikbare middelen (op de voertuigen is geen voltstick aanwezig). Dit gaat
mij niet nog een keer overkomen."

Jan Floorijp, Officier van dienst.

naar boven

Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande (casus 25) is een van de 29 casussen die in de publicatie `Casuistiek uit brandonderzoek voor Repressie' is opgenomen. De casussen zijn ook online beschikbaar. De publicatie is het vervolg op het `Casuistiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven'.

e.issuu