Sanering verspreid liggende glastuinbouw in Westvoorne


Op 20 juni is wethouder Bert van der Meij symbolisch begonnen met de sloop van het kassencomplex aan de Heveringseweg 13 in Rockanje.

Dit in aanwezigheid van de betrokken tuinders, omwonenden, de betrokken projectontwikkelaar en toekomstige eigenaren van de nieuwe woningen. Met de symbolische handeling is het startsein gegeven voor een nieuwe ronde in de sanering van de verspreid gelegen glastuinbouwbedrijven in Westvoorne.
Wethouder van der Meij geeft aan blij te zijn met deze stap: "Het maakt zichtbaar dat er tegenwoordig goed wordt samengewerkt, tussen zowel tuinders onderling als tussen de overheid en tuinders, en dat daarmee resultaten worden behaald".

Het bestaande kassencomplex aan de Heveringseweg 13 wordt gesloopt. Op het perceel komen zes nieuwe vrijstaande woningen. Deze woningen geven de financiele drager voor de sanering van het bedrijf aan de Heveringseweg. Daarnaast is hiermee ook de sanering van de glastuinbouwbedrijven aan de
Boomweg 3a in Rockanje en aan de Bollaarsdijk 6a in Oostvoorne mogelijk gemaakt. De eigenaren van de drie glastuinbedrijven hebben hier gezamenlijk het initiatief voor genomen. De compensatiewoningen worden geclusterd gebouwd op het perceel aan de Heveringseweg. Op de locaties Bollaarsdijk en
Boomweg worden alleen de kassen gesloopt. Deze locaties worden dus vrij gehouden van nieuwe bebouwing. Het voor deze sanering benodigde bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk geworden. Met de bouw van de eerste woningen wordt mogelijk dit najaar gestart.

De sanering van de drie betrokken bedrijven is onderdeel van het glastuinbouwbeleid van de gemeente Westvoorne. Sinds enkele jaren werkt de gemeente gestructureerd aan de sanering van de ruim 30 verspreid in het buitengebied gelegen glastuinbouwbedrijven. De basis voor de sanering ligt in de
structuurvisie Glasherstructurering uit 2009. Uitgangspunt in deze visie is dat de verspreid gelegen bedrijven in principe de mogelijkheid krijgen om hun activiteiten te verplaatsen naar het glastuinbouwgebied Tinte. Ook is het mogelijk om de glastuinbouwactiviteiten te staken.

Met driekwart van de bedrijven zijn de afgelopen jaren afspraken gemaakt over sanering of verplaatsing. Bij een deel van de bedrijven zijn de kassen inmiddels al gesloopt. Voor een aantal bedrijven loopt de procedure van wijziging van het bestemmingsplan nog en wordt deze binnenkort afgerond.
Het totale oppervlak kassen wat met de sanering van de 23 betrokken bedrijven wordt gesloopt is ongeveer 22 hectare. Verder wordt een groot oppervlak aan bedrijfsgebouwen, waterbassins en andere bebouwing gesloopt.

Tuinders die hun bedrijven niet willen beeindigen behouden in principe hun mogelijkheden om de bedrijfsvoering ter plaatse voort te zetten. Na afronding van de huidige saneringsronde gaat het nog om acht bedrijven. Deze hebben een gezamenlijk areaal aan kassen van ongeveer vier hectare.