Twee Rubicon beurzen voor veelbelovende chemici


7 juli 2016

Onlangs is een nieuwe reeks Rubiconbeurzen toegekend aan jonge onderzoekers. Binnen de Betawetenschappen behoren onder andere twee chemie-talenten tot de laureaten.

Danny Broere,van de Universiteit van Amsterdam gaat onderzoek doen naar methodes om op energie-efficiente wijze amines te synthetiseren uit stikstofgas. Om dit doel te bereiken vertrekt hij voor twee jaar naar Yale University in de Verenigde Staten.

Dr. Maarten Goesten van de Technische Universiteit Delft vertrekt tevens naar de Verenigde Staten om zich twee jaar te richten op het ontwerpen van nieuwe supergeleidende materialen gebaseerd op grafiet en ijzer aan Cornell University.

In totaal zijn 22 Rubiconbeurzen toegekend, bedoeld voor de financiering van onderzoek aan buitenlandse topinstituten voor een periode van maximaal 24 maanden. Buitenlandervaring is een belangrijke stap in de wetenschappelijke carriere van onderzoekers die recent hun promotieonderzoek hebben
afgerond. Rubicon beurzen worden uitgereikt voor de clusters alfa/gamma, beta en life sciences.

In de volledige lijst met toekenningen staan korte omschrijvingen van de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen, evenals enkele feiten en cijfers voor deze financieringsronde.

Bron: NWO