N18 doorkruist wandelpad, wat nu? | Rijkswaterstaat

Het is het op-een-na populairste langeafstandswandelpad van Nederland: het Trekvogelpad. En laat de nieuwe N18 dat pad nu net doorkruisen. Dankzij goed contact tussen Rijkswaterstaat en de padcooerdinator is daar een oplossing voor gekomen. De vele wandelaars kunnen tijdens en na de werkzaamheden het pad fluitend blijven gebruiken.

Langste natuurpad

Het hart van fervente wandelaars gaat sneller kloppen als ze Trekvogelpad horen. Deze bijzondere wandelroute loopt van Bergen aan Zee naar Enschede. Met zijn 400 km is dit het langste natuurpad van Nederland. Het oostelijk deel van de route (ruim 150 km) wordt beheerd door Heinz van Leeuwen. Hij kreeg het wandelvirus 13 jaar geleden en heeft sindsdien 8.500 km gelopen, allemaal in Nederland.

Als padcooerdinator is Heinz contactpersoon van Rijkswaterstaat als het om de aanleg van de N18 gaat. Heinz vertelt: 'In april 2014 was er voor het eerst contact over die aanleg, met mijn voorganger Henk Ekkelboom. Henk en Rijkswaterstaat hebben besproken welke gevolgen de N18 voor het Trekvogelpad heeft. Pad en provinciale weg kruisen elkaar en wandelaars moeten de weg natuurlijk wel veilig kunnen oversteken.'

Er werd een oplossing gevonden. Bij de Lintveldseweg wordt het Trekvogelpad hersteld door middel van een trap in het talud, aan beide zijden van de N18. Via het viaduct kunnen wandelaars de weg oversteken. De trappen zijn niet te steil, hebben een antisliplaag en een leuning. De wandelroute wordt circa 1 km omgeleid om bij deze oversteekplaats te komen.

Geen onverwachte verrassingen

Ook nu is er nog geregeld contact tussen Rijkswaterstaat en padcooerdinator - sinds 1,5 jaar is dat Heinz. 'Rijkswaterstaat houdt me goed op de hoogte, wat heel fijn is.

Ook nu de voorbereidende werkzaamheden zijn gestart. Rijkswaterstaat of de aannemer neemt contact op met Heinz als het werk mogelijk gevolgen heeft voor de wandelroute. Dan kan Heinz meekijken of er oplossingen nodig zijn, bijvoorbeeld een tijdelijke omleiding. En kan hij deze vermelden op de website Trekvogelpad. 'Zo ben ik een tijdje terug gebeld door een grondverzetbedrijf. Het bedrijf ging graven vlak bij het pad en wilde met mij bekijken of het graafwerk de wandelroute zou hinderen. Ik ben er op gesprek geweest, heb de plannen bekeken en concludeerde dat wandelaars er geen last van zouden hebben. Was dat wel zo geweest, dan had ik daar melding van kunnen doen op onze website. Het is heel prettig en zinvol dat ik als padcooerdinator zo goed word betrokken. Daardoor kan ik voorkomen dat wandelaars onverwacht tegen onprettige verrassingen aanlopen.'

Meer lezen over het Trekvogelpad of de papieren gids van het pad bestellen? Kijk op dan op de website Trekvogelpad.

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina N18: Varsseveld-Enschede.