Snijden met visie (Oratie)

vrijdag 8 juli 2016

Tijd

vanaf 15:45

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker

de heer prof. dr. C Rosman

Subtitel

Snijden met visie

Beschrijving

Bij minimaal invasieve chirurgie wordt via een aantal kleine gaatjes in buik- of borstwand met lange instrumenten en een camera vanaf een beeldscherm geopereerd in plaats van een grote snee te maken. Het doel van de minimaal invasieve chirurgie is om, met minder schade aan de buikwand en beter zicht op de tumor, patienten met minder complicaties en sneller te laten genezen.

Bij patienten met een kwaadaardige tumor kan de chirurg tijdens de operatie, ondanks een beter zicht, geen onderscheid maken tussen goed- en kwaadaardig weefsel. Bij iedere patient wordt dan ook uit voorzorg dezelfde (maximale) hoeveelheid weefsel uitgesneden om de kans zo groot mogelijk te maken dat alle tumorcellen worden verwijderd. Toch blijven ook bij deze aanpak bij tien procent van de patienten nog tumorcellen achter. Nog vaker wordt een ruime hoeveelheid tumorvrij weefsel verwijderd.

Rosman gaat in op het leerproces en de waarde van minimaal invasieve chirurgie bij hoog complexe operaties en op het verbeteren van de beeldvorming van tumoren voor en tijdens de operatie. Doel is chirurgen hoog complexe minimaal invasieve operaties efficient en effectief te leren, zonder dat dit consequenties heeft voor de patient. Hij streeft naar een geindividualiseerde behandeling, waardoor altijd alle tumorcellen worden verwijderd, gezond weefsel niet wordt beschadigd, geen complicaties optreden en de zorg kosteneffectief wordt.

Biografie

Camiel Rosman (Rotterdam, 1963) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd opgeleid tot chirurg in het UMCG, Groningen en Medisch Spectrum Twente, Enschede. In 1996 promoveerde hij op het proefschrift `Experimental studies on surgical treatment of peritonitis'.

Hij werd staflid op de afdeling heelkunde van het UMCG en trad in 1999 toe tot de maatschap heelkunde van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen waar hij onder andere de functie van opleider heelkunde en vervolgopleider maagdarmleverchirurgie vervulde. Sinds 1 januari is hij hoogleraar met als leeropdracht `minimaal invasieve chirurgie'.