Weblog: Bewoners


Eric van Oosterhout

In Aa en Hunze zijn veel mensen geinteresseerd in de geschiedenis. Zo kreeg ik een manuscript van de bewonersgeschiedenis van Annen.

Het is een kolossaal boekwerk, waarin per huis wordt beschreven wie er in de loop der tijd hebben gewoond. Soms gaat dit wel terug tot de zeventiende eeuw. Desgevraagd schreef ik voor dit boek een voorwoord.

Voorwoord

`Van Traonendal tot Hemelriek'. De titel van dit imposante boekwerk over Annen maakt al nieuwsgierig. De Anner straten waar de tranen vloeiden door ruzies en de straten waar het rijk was aan `hemmels' (wilde frambozen).

Deze titel vormt de opmaat tot een heuse bewoningsgeschiedenis van het `het Leukste Dorp van Drenthe `Annen'. De opdracht lijkt op het oog eenvoudig. Schrijf van elk huis in Annen op wie er gewoond hebben. Van de laatste decennia is dat niet zo'n kunst. Maar om te weten wie er in 1821 woonde,
met wie hij getrouwd was en welke kinderen er woonden, is meer werk. Een groepje Annenaren is jaren bezig geweest met dit werk, ik mag wel zeggen: met dit monnikenwerk. Maar dat is niet voor niets geweest. Het boek levert een prachtig overzicht op, waarin veel Annenaren geinteresseerd in zijn.
Bovendien vormt ook dit boek weer een mooie schakel in de Drentse geschiedenis.

Als extraatje worden allerlei interessante feiten verteld. Ik vind deze bijvangst mooi. Zo kregen op 23 mei 1853 vier personen uit Muntendam in Annen een proces verbaal wegend "diefstal van heide". Veldwachter Dekker deelt op 19 augustus 1854 een bekeuring uit "wegens het loslopen eener hond".
En op 28 november 1898 werd de tolboom in Spijkerboor voor 3 jaar verpacht aan ene H.Popken.

De feiten van de bewoners en de historische gegevens van het dagelijks leven maken dit boek tot een onontbeerlijk pareltje in de geschiedenis van Annen. Ik wil de samenstellers enorm bedanken voor hun arbeid.

Eric van Oosterhout, burgemeester Aa en Hunze

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.