Wat doet u als er geen drinkwater is?


Wat doet u als er geen drinkwater is?

11 juli 2016
Schoon water is een van onze eerste levensbehoeften. In Nederland vinden we het heel normaal dat er altijd schoon water uit de kraan komt. Toch kan het voorkomen dat drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Zeker tijdens hete zomerdagen kan dat heel vervelend zijn. Bent u goed voorbereid?

* Zorg dat er altijd voldoende water in huis is voor minimaal een dag (3 liter per persoon). Zorg voor een aantal lege, schone flessen of een jerrycan: maak een noodpakket. Bewaar het water op een donkere plek.
* Bij geplande werkzaamheden kunt u van te voren maatregelen nemen, bijvoorbeeld door uw bad of extra flessen met drinkwater te vullen.
* Als u in een flat woont, houdt u er dan rekening mee dat water omhoog gepompt wordt. Deze pomp (hydrofoor) kan uitvallen. Zorg dat u weet hoe u de gebouwbeheerder kunt bereiken. Hij kan de pomp resetten.

Wat kunt u zelf doen als u geen drinkwater heeft?

* De gemeente of Veiligheidsregio IJsselland informeert u over de situatie. Op basis van deze informatie kunt u inschatten hoe lang het gaat duren. Is uw gezondheid kwetsbaar? Zoek dan tijdelijk ergens anders onderdak.
* Uitval van de watertoevoer levert meestal geen acuut gevaar op. Bel daarom niet met 112. Heeft u wel hulp nodig, bel dan met uw gemeente: 14 038.
* Verleen hulp aan mensen die dat nodig hebben. Biedt bijvoorbeeld schoon water of een verkoelende douche aan.
* Is het water verontreinigd? Kook het dan eerst voordat u het drinkt.

Kijk voor uitgebreidere informatie op www.zwolle.nl/veiligheid