Europese wetgeving dwingt tot goedkopere mobiele abonnementen


UTRECHT, 20160711 -- In 2013 meldde de Europese Commissie dat mobiel bellen het duurste was in Nederland. Waar de Europese consument gemiddeld 9.1 eurocent kwijt was voor een belminuut, kostte dit de Nederlandse beller gemiddeld 14.7 eurocent. Is hier inmiddels verandering in aangebracht? Goedkoopstesimonly.net zocht het voor u uit.

De Nederlandse telecombedrijven hebben inderdaad niet stilgezeten. Uit onderzoek van GSM Helpdesk en DeLaagsteRekening blijkt dat de prijzen voor veel mobiele abonnementen in 2015 zijn gedaald in Nederland. Gemiddeld gaat dat om tien procent. Dat zou betekenen dat een belminuut gemiddeld 13.2 eurocent is gaan kosten, in plaats van 14.7. Al ligt dat wel aan het abonnement. Immers: hoe groter de bundel, hoe meer korting er doorgaans op de prijs per belminuut wordt gegeven.

De verschillen tussen Europese landen en providers, die in het rapport van 2013 duidelijk naar voren kwamen, worden inmiddels aangepakt. Met name op het gebied van bellen naar andere landen binnen de Europese Unie. Sinds 30 april 2016 is er een nieuwe Europese wet ingegaan. Daarin is een maximum bedrag bepaald dat Europese telecombedrijven voor roaming mogen doorrekenen. Voor telefoneren is dat bijvoorbeeld maximaal 5 cent extra.

Vanaf 2017 gaat dit nog verder. Dan kost bellen, sms’sen en internetgebruik in andere EU-landen evenveel als in eigen land. Dan blijft het wel van belang voor de Nederlandse consument dat de verlaging in prijs doorzet, zodat zij niet achterblijven op de andere Europese bellers. Voor de meer dan 70 procent van de huishoudens in Nederland met een smartphone zou dit gunstig zijn.

www.goedkoopstesimonly.net/europese-wetgeving-dwingt-tot-goedkopere-mobiele-abonnementen/