Kamermeerderheid wil nader onderzoek naar aanpak aansluiting A1-A30

Een Kamermeerderheid wil dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu nader onderzoek doet naar de aanpak van de aansluiting A1-A30 bij Barneveld en over deze aanpak en de mogelijkheden om op kortere termijn maatregelen te nemen in gesprek gaat met de gemeente Barneveld, Regio FoodValley en de provincie Gelderland. Dat staat in een motie die gisteren, donderdag 7 juli 2016, werd aangenomen.

Lobby

De afgelopen periode hebben de gemeente Barneveld, Regio FoodValley, Regio Amersfoort, Oost Nederland, provincie Gelderland, Transport en Logistiek Nederland, Verladersorganisatie EVO en de Federatie van Ondernemersverenigingen Vallei een lobby gevoerd om de aanpak van de aansluiting A1-A30 op de Haagse agenda te krijgen. Dat is, met de aangenomen motie, gelukt. ,,We zijn blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer met ons van mening is dat de aansluiting A1-A30 moet worden aangepakt en dat alles in het werk moet worden gesteld om, samen met gemeente, regio en provincie, in kaart te brengen wat er moet gebeuren en op welke manier dat - eventueel met voorfinanciering door gemeente, regio en provincie - zo snel mogelijk kan", aldus de wethouders Van Daalen (Verkeer) en Van den Hengel (Economische Zaken).

Noodzaak

De aansluiting A1-A30 is nooit als knooppunt van twee snelwegen ontworpen. De ligging van de aansluiting, de aanwezigheid van verkeerslichten en gebrekkige op- en afritten maken de aansluiting tot een dagelijkse bottleneck op een van de belangrijkste verkeersaders van Midden-Nederland. Omdat over twee jaar het Knooppunt Hoevelaken wordt gerenoveerd en omdat de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn niet wordt verbreed, vrezen gemeente, regio en provincie een dreigend verkeersinfarct. Door nu maatregelen te treffen, is de aansluiting straks berekend op een betere doorstroming van het groeiende verkeer. Dat draagt bij aan een robuust wegennet in Midden-Nederland en de bereikbaarheid van de dynamische Regio FoodValley in het algemeen en de gemeente Barneveld in het bijzonder.