VNL: geen EU-steun Italie maar op naar de neuro

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Financien over de Italiaanse bankencrisis en plannen voor een EU-noodpakket van 150 miljard.

1. Hebt u kennis genomen van het bericht `EU moet 150 miljard in banken steken'*?

2. In hoeverre deelt u de zorgen van onze fractie over de plannen van topeconoom David Folkerts-Landau (Deutsche Bank) om een EU-noodpakket van 150 miljard in het leven te roepen om de (Italiaanse) bankencrisis te bezweren?

3. Erkent u dat ondeugdelijk toezicht en falend beleid de oorzaak zijn dat Italie liefst 17% wanbetalende debiteuren kent tov bv Nederland met slechts 2,6% en dat de Nederlandse belastingbetaler hier nooit (indirect) voor op mag draaien?

4. Bent u bereid, na uw eerdere uitlating dat Italie zich aan de Europese spelregels dient te houden bij de beteugeling van de bankencrisis, ook te garanderen dat u nooit akkoord zult gaan met de Italiaanse wens om een uitzondering op deze regels te maken?

5. Ziet u inmiddels in dat de euro vanwege het `one-size-fits-all-concept' structureel onevenwichtig is en ook zal blijven en daarom zo spoedig mogelijk gezocht moet worden naar een serieus alternatief?

6. Wat is uw visie op het idee dat een land als Italie buiten de eurozone, dus zonder het Brusselse monetaire keurslijf, sneller en op eigen wijze in staat is haar specifieke problemen op te lossen? Graag een inhoudelijke toelichting.

7. Hoe oordeelt u over de optie om Italie, en andere Zuid-Europese landen, te laten vertrekken uit de eurozone en een begin te maken met de formele verkenning van de neuro (waarbij de Noord-Europese landen verder gaan zonder de zuidelijken)?

*http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/26182015/-39%3Beu-moet-150-miljard-in-banken-steken-39%3B