OBS De Jules Verne wint boottocht met ontwerp voor luwtegebied Hoornse Hop | Rijkswaterstaat

Leerlingen van groep 7 en 8 van diverse Hoornse basisscholen kregen de afgelopen weken les over de ecologie in het Markermeer. Om de natuurwaarde van het Markermeer te vergroten wil Rijkswaterstaat een luwtezone aanleggen binnen het Hoornse Hop. Hierdoor ontstaat er een meer gevarieerd leefgebied waarvan planten en dieren zullen profiteren.

Groep 7/8 van OBS De Jules Verne met wethouder Judith de Jong

Leerlingen werden op initiatief van Rijkswaterstaat uitgedaagd om zelf een ontwerp te maken hiervoor. De leerlingen van groep 7/8 van OBS De Jules Verne slaagden daar het beste in. Als prijs mogen zij van Rijkswaterstaat met de hele klas een vogelexcursie maken met een zeilschip op het Markermeer. Wethouder De Jong van de gemeente Hoorn was gevraagd deze prijs afgelopen vrijdag uit te reiken.

De opdracht die de leerlingen van 15 Hoornse basisscholen meekregen was een vereenvoudigde versie van de echte ontwerpopdracht die momenteel wordt uitgewerkt. De leerlingen moesten er bijvoorbeeld rekening mee houden dat er genoeg plek is voor waterplanten, vissen, vogels en kleine waterdiertjes en dat waterplanten houden van helder, rustig en ondiep water. Ook moest hun droomnatuur bereikbaar zijn met een schip, sloep of zeilbootje. Voor mensen moest er iets leuks te doen zijn, zonder dat dat dieren en planten stoorde.

De leerlingen van OBS De Jules Verne bedachten onder meer een kijktunnel om onder water naar de dieren en planten te kunnen kijken, uitkijktorens met verrekijkers zodat vogels goed kunnen worden bekeken zonder ze te storen, springstenen, een glijbaan met plonseffect, schuilplekken en hoge palen waarop de vogels de wacht kunnen houden en inhammetjes, zodat de dieren kunnen schuilen bij harde wind.

Wethouder De Jong: 'Het is goed dat Rijkswaterstaat leerlingen betrekt bij dit project. Natuurontwikkeling vinden wij als gemeente belangrijk. Tegelijkertijd zijn we alert op de gevolgen van het project voor de doorvaarbaarheid van het Hoornse Hop.'

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de aanleg van de luwtezone binnen het Hoornse Hop de projectpagina Markermeer-IJmeer: luwtemaatregel Hoornse Hop of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.