Koenders bezoekt Latijns-Amerika

Nieuwsbericht | 10-07-2016 | Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bezoekt de komende dagen Latijns-Amerika. Hij begint zijn werkbezoek maandag in Argentinie. Daarna reist hij door naar Uruguay, waar hij een internationale LHBTI-conferentie opent die op initiatief van Nederland en Uruguay wordt georganiseerd. Koenders gaat ook naar Chili. Hij eindigt zijn reis in Brazilie. Hier staan de politieke en economische betrekkingen en de voorbereiding van de komst van Nederlanders naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro centraal.

Tijdens het bezoek aan de regio voert Koenders in alle landen gesprekken met zijn collega's. `Het onderhouden van goede en intensieve banden met Latijns-Amerika is voor Nederland en Europa van groot belang. De regio is in historisch, cultureel en economisch opzicht nauw met Europa verbonden en Nederland heeft daar directe belangen', aldus Koenders.

In politiek opzicht is het een van de meer gelijkgestemde regio's. `We hebben veel dezelfde politieke prioriteiten: klimaat, veiligheid, drugsbestrijding en non-proliferatie. Daarnaast delen we belangrijke waarden als democratie, internationaal recht en mensenrechten', aldus de minister.

Dat uit zich onder meer in de gezamenlijke organisatie door Nederland en gastland Uruguay van een internationale conferentie over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI's). Ook Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, is daarbij aanwezig. De verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando onderstreept het belang van deze conferentie, aldus Koenders.

De minister zal zich ook inzetten voor de Nederlandse economische betrekkingen met de landen die hij bezoekt. `Bedrijven uit de topsectoren water, agro en logistiek zijn zeer actief in deze landen. Hierin zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven nog volop kansen. Dat geldt nu in het bijzonder voor Chili en Argentinie. Dat levert groei en banen op in Nederland. Daarbij schenken we ook aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen', aldus de minister.

In Rio de Janeiro brengt Koenders een bezoek aan het Control Operations Center, een controlekamer van de veiligheids- en hulpdiensten in het hart van de Olympische Spelen. Ook spreekt hij met zijn ambtgenoot Serra over onder meer de veiligheid van Nederlanders in Rio tijdens de Olympische Spelen.