Feestelijke lancering Rotterdam Xpanded

Op woensdag 13 juli 2016 wordt de officiele start gevierd van Rotterdam Xpanded met een feestelijke avond in het Museumpark. Rotterdam Xpanded is een multidisciplinair programma waarbij International Film Festival Rotterdam (IFFR), Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in en rond het Museumpark bijzondere films en tentoonstellingen van internationaal geroemde en grensverleggende kunstenaars presenteren.

Naast de officiele opening om 18:00 uur is er een bijzonder optreden van het Ibrahim Kevo Ensemble en vertoont film- en muziekverzamelaar Fenno Werkman unieke fragmenten. In tenten op het terrein kan de bezoeker genieten van films en worden vanuit het Museumpark rondleidingen georganiseerd langs bijzondere werken in Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal en op IFFR White Nights, waarbij kunstenaars hun persoonlijke verhaal bij de kunstwerken vertellen. De Syrische chef-kok Maher Al Sabbagh verzorgt culinaire hoogstandjes uit het Midden-Oosten.

De bezoekers krijgen tevens een beeldje van Moving People mee, een kunstproject waarbij van vluchtelingen een miniatuur met hun bijbehorende verhaal is gemaakt. Deze beeldjes zullen na de openingsavond door de stad een plek krijgen, om zo het leven van vluchtelingen onder de aandacht te brengen. De bedenkers van Moving People zijn op de openingsavond aanwezig om het project toe te lichten.

De openingsavond van Rotterdam Xpanded is ook het begin van IFFR White Nights, waarbij in witte tenten op het Museumplein films en documentaires worden vertoond. Daarnaast zijn er tot en met 17 juli dagelijks interessante workshops, muziek, eten en tafelgesprekken met spraakmakende gasten. Tijdens IFFR White Nights blijven de kunstinstellingen van Rotterdam Xpanded langer geopend en is het mogelijk tot 22:00 uur de tentoonstellingen `Notion motion' in Museum Boijmans Van Beuningen en `Botero: Celebrate Life!' in de Kunsthal te bezoeken.

Programma Rotterdam Xpanded

Olafur Eliasson: Notion motion

18 juni - 18 september

In Museum Boijmans Van Beuningen is deze zomer de installatie `Notion motion' (2005) van de Deens-IJslandse maker Olafur Eliasson (1967) opnieuw te zien. Eliasson creeerde dit monumentale kunstwerk speciaal voor Boijmans. Het bestaat uit drie verschillende lichtprojecties die de werking tonen

tussen licht en water. Notion motion gebruikt maar liefst 20.562 liter water en bevat 800 vlonderdelen. Het kunstwerk is in 2005 aan het museum geschonken door de Han Nefkens Foundation.

Botero: Celebrate Life!

2 juli - 11 september

De Kunsthal toont in `Botero: Celebrate Life!' bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932). Ook zijn enkele beeldhouwwerken te zien, met als blikvanger de Caballo, zijn monumentale werk van een paard. Deze

overzichtstentoonstelling van Botero's omvangrijke oeuvre bevat favoriete werken van de kunstenaar zelf. Gedurende de tentoonstelling organiseert de Kunsthal elke week Latin Life Sundays, met muziek, dans, eten, cocktails, theater, poezie en circus.

IFFR White Nights

13 - 17 juli

Midden in het Museumpark zet International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn tenten op tijdens IFFR White Nights. Onder witte zeilen worden films vertoond, gemaakt in landen als Syrie, Irak, Pakistan, Egypte, Palestina, Libanon en Tunesie. IFFR White Nights laat zien wat een talent er door de vluchtelingenstroom Europa binnenkomt. Naast korte films is er dagelijks een speelfilm of documentaire, zijn er workshops en kunnen bezoekers heerlijk eten. Een van de tenten wordt geprogrammeerd door Het Nieuwe Instituut. IFFR White Nights wordt ondersteund door Rotterdam Festivals.

Partners en sponsoren

Partners van de eerste editie van Rotterdam Xpanded zijn PWC, NautaDutilh en Gemeente Rotterdam, met ondersteuning van Rotterdam Partners.

Tickets en informatie:

Voor Rotterdam Xpanded zijn verschillende soorten tickets beschikbaar. Kies voor het voordelige combinatieticket en bezoek de tentoonstellingen in Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Of bezoek Rotterdam Xpanded tussen 13 en 17 juli en geniet van het uitgebreide, gratis programma van IFFR White Nights. Tickets voor Rotterdam Xpanded zijn te bestellen via www.rotterdamxpanded.com.