Nederland en Marokko ondertekenen douaneverdrag

De Nederlandse en Marokkaanse douanediensten gaan intensiever informatie uitwisselen. Daardoor kunnen beide diensten effectiever opereren. Hiervoor ondertekenden het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko op 14 juli 2016 in Brussel het Verdrag over wederzijdse bijstand in douanezaken. Namens Nederland tekende Pieter Hasekamp, directeur generaal Fiscale zaken. En voor Marokko tekende Zouhair Chorfi, Directeur General Admistration des Douanes et impots indirects.

Ondertekening douaneverdrag Nederland - Marokko

Zowel het toezicht op de juiste naleving van de douanewetgeving als het voorkomen, opsporen en bestrijden van inbreuken op die wetgeving behoren tot de intensievere samenwerking. In het verdrag is ook technische assistentie geregeld. Dat betekent dat het mogelijk wordt om ambtenaren en ervaringen uit te wisselen en op die manier inzicht te krijgen in elkaars werkmethoden.

Het verdrag wordt ter goedkeuring aan de Staten-Generaal voorgelegd nadat de Raad van State advies heeft uitgebracht. Naar verwachting zal het verdrag eind 2016 in werking kunnen treden.