Amsterdam trapt 15 dagen LHBTI-activiteiten af met Roze Zaterdag

Roze Zaterdag wordt dit jaar voor de 39e keer in Nederland georganiseerd. Dit jaar valt het roze evenement samen met Europride 2016 die in Amsterdam wordt gehouden. Voor het eerst in 22 jaar heeft de hoofdstad weer de eer om het unieke Roze Zaterdag-evenement te mogen organiseren. De festiviteiten worden op zaterdag 23 juli in het Vondelpark en Dam gehouden en georganiseerd door de stichting Amsterdam Gay Pride.

Elk jaar vindt eind juni de Roze Zaterdag plaats. Het doel van deze dag is om de diversiteit van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten. De Stichting Roze Zaterdagen Nederland kent de titel Roze Stad toe aan de gemeente die het beste plan indient voor de organisatie. Na Amsterdam 2016 wordt het evenement in 2017 gehouden in 's-Hertogenbosch en Oss.

Geschiedenis Roze Zaterdag

De eerste Roze Zaterdag - als jaarlijks georganiseerde demonstratie/manifestatie in Nederland - werd in juni 1978 gehouden. Vanaf 1979 gebeurde dat voortaan onder de naam Roze Zaterdag. In 1981 is het evenement uitgebreid van een dag naar een Roze Week. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad en veranderde het oorspronkelijke `protest-karakter' van de demonstratie meer in een feestelijke parade en talloze activiteiten. Roze Zaterdag wordt van oorsprong georganiseerd ter nagedachtenis aan de rellen in 1969 in New York toen de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de strijd voor de rechten voor homo's en lesbiennes.

Roze Zaterdag Amsterdam

In Amsterdam bestaat Roze Zaterdag dit jaar globaal gezien uit drie hoofd-onderdelen: 1) activiteiten in het Vondelpark, 2) de zogenoemde PrideWalk (van Vondelpark naar de Dam) en 3) ceremonies en festiviteiten op de Dam zelf. Roze Zaterdag is dit jaar tegelijkertijd onderdeel van EuroPride 2016. Dit evenement loopt van 23 juli tot 7 augustus 2016. Het eerste weekeinde van EuroPride (23/24 juli) wordt Roze Zaterdag gevierd in combinatie met een Europees `mensenrechten-concert' op de Dam.

Vondelpark (11.00 - 21.00 uur)

Aftrap van Roze Zaterdag is op 23 juli in het Vondelpark. Voor jong en oud is er in het Vondelpark van alles te beleven met verschillende activiteiten voor jong- en oud, van sport- en spel tot theater en kunst. "Het Open Lucht Theater fungeert als hoofdpodium deze dag, waar wordt begonnen met een kerkdienst, waarbij we stilstaan bij acceptatie en seksuele diversiteit", stelt directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. "De jonge talenten van de theatercursus BuitenSpelen staan klaar met de voorstelling `Oude Tantes'. Verder op het programma Anita Meyer, Jennie Lena, O'G3ne en Gare Du Nord."

Roze Zaterdag staat dit jaar ook in het teken van 15 jaar `same sex marriage' (homo-huwelijk). "Het is al weer 15 jaar geleden dat het huwelijk in Nederland werd opengesteld voor mensen met hetzelfde geslacht. Daar willen we ook tijdens Roze Zaterdag bij stilstaan. Mensen kunnen de hele middag in het Vondelpark voor een dag met elkaar trouwen", aldus Spee. "We hebben een prieeltje (bij 't Blauwe Theehuis) neergezet. En wat ik zelf natuurlijk erg leuk vindt is dat ikzelf tijdens Roze Zaterdag echt ga trouwen met mijn vriend. Dit leek ons een mooie aangelegenheid!"

Verder veel aandacht voor sport tijdens Roze Zaterdag. Verschillende roze sportverenigingen uit heel Nederland komen deze dag samen om sport en spel samen te beoefenen. Ook zal de jaarlijkse Rainbow Market aanwezig zijn, waar bezoekers kraampjes kunnen afstruinen van bedrijven en organisaties uit de LHBTI-gemeenschap zoals COC, Dutch Motorclub PinkSpirit, Poz&Proud, Boekhandel Vrolijk, De Kringen, Roze In Blauw, Brandweer Nederland Netwerk Roze Rood, Regenboog Rijkswaterstaat, Roze Stadsdorp Amsterdam en meer.

PrideWalk (19.00 uur)

Om 19.00 uur wordt de zogenoemde Pride Walk gehouden. Dit jaar wordt de looptocht van het Vondelpark naar de Dam gehouden. Spee: "Met de PrideWalk geven we een signaal af dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn, overal en altijd. Daarom nodigen we iedereen uit, die de LHBTI-gemeenschap een warm hart toedraagt, om mee te lopen. Als signaal tegen homofobie en anti-homogeweld en voor tolerantie en verdraagzaamheid. Iedereen kan meelopen tijdens de Pride Walk." Om 19.00 uur zal de stoet vertrekken vanuit het Vondelpark. De route loopt dwars door de stad naar de finish, de Dam. Organisaties met een praalwagen of loopgroepen die op een prominente plek willen meedoen en zichtbaar willen zijn kunnen zich nog steeds aanmelden door een mail te sturen naar petervanvught@amsterdamgaypride.org.

Ceremonies op de Dam (18.00 - 00.00 uur)

Op de Dam zal vervolgens de officiele sluitingsceremonie van Roze Zaterdag plaatsvinden. De burgemeesters van Den Bosch en Oss nemen dan officieel het stokje van Amsterdam over. Daarna start de officiele openingsceremonie van EuroPride 2016. De feestelijke plechtigheden op de Dam zullen tot middernacht doorgaan. Volledige line up; dj's Don Diablo, Gregor Salto, Roog en Cat Carpenters. Optredens van Anita Doth, Sharon Doorson, Tara McDonald en Emmaly Brown. Op zondag 24 juli wordt vervolgens op de Dam het mensenrechten-concert gehouden. Dit concert wordt door AVROTROS geregistreerd.

Achtergrond EuroPride

Dit jaar organiseert de Amsterdam Gay Pride de EuroPride. Elk jaar wordt in een Europese stad de EuroPride gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA, het Verbond van Europese (Gay-)Pride Organisatoren, steeds een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren. In totaal zal het festival dit jaar maar liefst 15 dagen gaan duren met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema van de aankomende EuroPride is: 'Join our freedom, feel free to join us!'. Met deze boodschap wil de Amsterdam Gay Pride Europese landen, waar mensen nog niet zichzelf kunnen zijn, vrij kunnen leven of waar mensen-rechten onder druk staan, oproepen zich bij onze denkwijze en vrijheden aan te sluiten. Meer info over EuroPride: www.pride.amsterdam of volg en like ons op Facebook en Twitter.