IMF gaat Egyptische economie ondersteunen

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 27/07/2016 at 11:25 / Tags: Egypte, Moslim Broederschap

De Egyptische regering heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) officieel financiele hulp gevraagd om de in het slop geraakte economie van het land aan te jagen. 'Ons doel is om Egypte te helpen zijn economische stabiliteit te herstellen en een sterke groei te behouden, die duurzaam is en veel banen oplevert', aldus Masood Ahmed, directeur Midden-Oosten van het IMF gisteren in een persverklaring.

Volgens de Egyptische president al-Sissi is de overeenkomst met het IMF dichtbij. Het IMF zal dan de Egyptische economie drie jaar gaan ondersteunen met een bedrag van 6,4 miljard euro per jaar. Volgens een persbericht van het IMF zal er op 30 juli een delegatie naar Egypte reizen om de overeenkomst te bespreken met Egyptische gezagsdragers.

Er was in 2012 al een voorlopig akkoord getekend tussen het IMF en Egypte, toen nog onder Moslim Broederschap-president Morsi, voor een lening van 4,4 miljard euro. Het IMF stelde toen de voorwaarde dat Egypte haar economie zou hervormen. Het is echter nooit tot een overeenkomst gekomen. De gesprekken werden gestopt door de toenemende spanningen in het land, die in juli 2013 culmineerden in het afzetten van president Morsi door het Egyptische leger onder leiding van generaal al-Sissi, de huidige president.

Al snel na deze coup vroeg Abdel Fattah al-Sissi, zich bewust van de economische malaise in het land, financiele hulp van de Golfstaten. Saoedi-Arabie maakte 4,6 miljard euro vrij en de Verenigde Arabische Emiraten schonken samen met Koeweit 6,4 miljard dollar euro. Sinds begin van dit jaar blijkt de economie van Egypte verder in het slop te raken door een daling van het aantal toeristen; ook de tegenvallende inkomsten uit het vernieuwde Suez-kanaal blijken de neerwaartse spiraal van de economie te stimuleren.