Klopjacht op terroristen eindigt in vuurgevecht bij Hebron

in Israel, Uncategorized / by Mike Durand / on 27/07/2016 at 12:16 / Tags: Hamas, Palestijnen, raketten, Terrorisme, Westbank

Israelische veiligheidstroepen hebben gisterennacht een inval gedaan in het dorp Surif, nabij Hebron op de Westbank. De inval volgde op een maand durende klopjacht van het Israelische leger en de nationale veiligheidsdienst om de terroristen te arresteren die verantwoordelijk zijn voor de moord op rabbijn Michael Miki Mark. Dit resulteerde in een vuurgevecht waarbij een Palestijnse terrorist werd gedood en drie anderen werden gearresteerd.

De Palestijn die werd gedood, is geidentificeerd als de 29-jarige Mohammed al-Fakih. Volgens het Israelische leger waren hij en de drie arrestanten lid van een cel die verbonden is aan de terroristische organisatie Hamas. Hamas bevestigt dat het om al-Fakih gaat en zegt dat hij lid was van de al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas.

Voordat het vuurgevecht plaatsvond omsingelden de Israelische veiligheidstroepen het huis van al-Fakih. De schotenwisseling zou enkele uren hebben geduurd en het huis van al-Fakih raakte hierbij zwaar beschadigd. Na afloop van het vuurgevecht bleek dat al-Fakih was gedood. Drie andere Palestijnen werden door het leger gearresteerd en afgevoerd in militaire voertuigen. Volgens de verklaring van het Israelische leger zijn de drie gearresteerden ook betrokken bij de aanslag van 1 juli waarbij rabbijn Mark om het leven kwam, zijn vrouw ernstig gewond raakte en twee kinderen lichtgewond raakten toen zij vanuit een andere auto onder vuur werden genomen.

De Israelische veiligheidsdienst Shin Bet verklaarde dat al-Fakih al eerder een celstraf heeft uitgezeten in Israel voor banden met de Islamitische Jihad. Tevens zijn er in de maand durende zoektocht meerdere verdachten aangehouden. Zo werd een Palestijnse veiligheidsfunctionaris ervan verdacht dat hij de chauffeur was van de auto waaruit de aanslag werd gepleegd en werden zijn broer en neef opgepakt op verdenking van het verbergen van al-Fakih nadat hij de aanslag had gepleegd.

Foto: De over de kop geslagen auto van rabbijn Mark op Route 60 op 1 juli 2016, bron: Fire and Rescue Service Israel