Wereld Hepatitis Dag: vaccineren tegen Hepatitis A

28 juli 2016 Wereld-Hepatitis-dag-web

Het is vandaag Wereld Hepatitis Dag. De vorm hepatitis A komt veel voor in de (sub)tropen. Ook in Brazilie kun je deze ziekte oplopen. Nederlanders die naar Rio de Janeiro gaan voor de Olympische Spelen doen er dan ook goed aan zich te laten vaccineren.

Momenteel reizen veel Nederlandse sporters en supporters af naar de Rio de Janeiro, Brazilie. Daar zijn van 5 tot 21 augustus de Olympische Spelen en van 7 tot 18 september de Paralympische Spelen. Een goede voorbereiding op de reis is erg belangrijk. In Brazilie komen infectieziekten voor die in Nederland niet voorkomen, waaronder Hepatitis A. Om te voorkomen dat je deze zeer besmettelijke ziekte krijgt, wordt het aangeraden om een vaccinatie te halen. Dat kan bijvoorbeeld bij de Travel Clinic van het Havenziekenhuis.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een infectie van de lever. Het komt met name voor op plekken waar de hygiene niet goed is. Je kunt het krijgen door besmet voedsel of water. Mensen met Hepatitis A hebben bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en diarree. Ook kleuren de huid en het oogwit vaak gelig, vandaar de term geelzucht.