OM eist twee jaar cel en tbs tegen Jihadganger uit Maastricht


4 augustus 2016 - Landelijk Parket

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geeist tegen een 27-jarige man uit Maastricht. Hij wilde uitreizen om deel te nemen aan de gewelddadige strijd van IS.

De voorwaarden betreffen onder meer een enkelband, behandelverplichting en contactverboden.

Deskundigen

De eis van het OM is een bijstelling van de op 2 juni geformuleerde strafeis. Aanleiding daarvoor was de zitting van vandaag waarin een psycholoog, psychiater en twee medewerkers van de Reclassering als getuigen zijn gehoord.

Dat gebeurde op verzoek van de rechtbank, die op 16 juni een tussenvonnis wees. De rechter wenste deze deskundigen te horen om nader geinformeerd te worden over de persoonlijke omstandigheden, psyche, toerekeningsvatbaarheid en het recidivegevaar van de Maastrichtenaar.

Vals paspoort

De man werd op 9 oktober 2015 aangehouden, een dag nadat hij met de aanbetaling voor een vals paspoort wilde uitreizen naar het strijdgebied in Syrie en/of Irak.

Volgens de officier van justitie was de bedoeling van de verdachte kraakhelder. Hij citeerde op zitting een afgeluisterd gesprek van de verdachte: "(...) ik wil vechten, ik wil moorden, ik wil zijn".

Volgens de AIVD had de verdachte aangegeven als martelaar te willen sterven. Wanneer zijn poging om uit te reizen niet zou slagen, wilde hij iets doen in Nederland, aldus de inlichtingendienst. In een nog alarmerender bericht van de AIVD stond dat de man een automatisch wapen zocht voor het
uitvoeren van een `lone wolf' actie.

Een undercover operatie van de politie leidde tot voldoende inzicht in de bedoelingen en plannen van de verdachte. Hij wilde op korte termijn vertrekken naar het strijdgebied om zich aan te sluiten bij IS. De man was in 2013 ook al veroordeeld vanwege een poging om deel te nemen aan de
gewelddadige jihad.

Uitspraak

De rechtbank doet op 29 augustus uitspraak.

Deel dit op

*