Leider ISIS in de Sinai gedood door Egypte

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 05/08/2016 at 10:55 / Tags: Egypte, Terrorisme

Het Egyptische leger heeft gisterenavond op zijn FaceBook-pagina aangekondigd dat zij de leider van ISIS in de Sinai heeft geelimineerd tijdens een luchtaanvallen bij de noordelijke stad al-Arish. Buiten de eliminatie van Abu Duaa al-Ansari zouden er zeker nog 45 andere ISIS-terroristen zijn omgekomen en werden er meerdere munitie depots van de terroristische organisatie vernietigd. De leider van de Egyptische tak van ISIS, al-Ansari, eiste het neerhalen van het Russische passagiersvliegtuig, in oktober 2015, op waarbij alle 224 inzittenden omkwamen.

De eliminatie van Abu Duaa al-Ansari komt daags na de publicatie van de video van Islamitische Staat in de Sinai, Wilayat Sinai, waarin zij dreigen hun gewelddadige activiteiten snel te zullen gaan richten op Joden en Israel. Verder laten de beelden, in de 35 minuten durende video, aanslagen met bermbommen op materieel en manschappen van de Egyptische Veiligheidstroepen zien, scherpschutters die Egyptische manschappen letterlijk afschieten en eindigt met de executie van twee Egyptische soldaten die werden ontvoerd in het noorden van de Sinai provincie vanuit een controlepost nabij de stad al-Arish. (Lees ook: ISIS in de Sinai dreigt met geweld tegen Joden en Israel).

De Egyptische woordvoerder verklaarde op de officiele FaceBook-pagina dat: 'Onze succesvolle operatie wreekt onze martelaren. We zullen ook alle militanten en hun leiders blijven straffen'. Verder staat in de verklaring dat de operatie werd uitgevoerd door Egyptische Veiligheidstroepen in samenwerking met de luchtmacht. Naast de eliminatie van de leider Abu Duaa al-Ansari en zeker 45 andere terroristen zouden er ook nog tientallen gewonden zijn gevallen onder de leden van ISIS in de Sinai en zouden ook meerdere munitie depots zijn vernietigd.

Sinds de machtsovername van het Egyptische leger, onder leiding van de huidige president van Egypte al-Sissi, van de Moslimbroederschap president Morsi twee jaar geleden heeft het Egyptische leger haar activiteiten in de Sinai opgeschroefd. Het schiereiland is al bijna een decennium in de greep van dievenbendes en terroristische groeperingen. Deze doen met grote regelmaat aanslagen op Egyptische Veiligheidstroepen die in het gebied actief zijn.