Gevallenen Oost-Azie herdacht


Gevallenen Oost-Azie herdacht

17 augustus 2016
Maandag 15 augustus zijn alle militairen en burgers die omkwamen in Oost-Azie in de periode 1941-1962 herdacht bij het Indie- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout.

Het Indie- en Nieuw-Guinea-monument is opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azie. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen
tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 71 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Gastsprekers dit jaar waren mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comite 4 en 5 mei en de heer Silfraire Delhaye, voorzitter Indisch Platform. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle heeft traditiegetrouw een gedicht voorgedragen.

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft samen met loco-Commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman, een krans gelegd namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen.

Foto: RTV Focus