Shin Bet rolt Hezbollacel op in Westoever

in Israel / by Mike Durand / on 17/08/2016 at 12:35 / Tags: CIDI, Gaza, Hezbollah, Terrorisme, Westbank

De Israelische veiligheidsdienst Shin Bet heeft dinsdag samen met het leger en de politie een cel opgerold die vanuit de Gazastrook en Libanon mensen probeerde te rekruteren voor de sji'itische terreurgroep Hezbolla. Er werden acht arrestaties verricht. Dit laatste gebeurde al in juni, maar werd gisteren bekend gemaakt.

De Shin Bet was erachter gekomen dat agenten van Hezbolla in de Gazastrook en Libanon Facebook gebruikten om aanhangers te rekruteren die in Israel aanslagen zouden plegen. Een van de terreurcellen plande een aanslag op Israelische soldaten op de Westbank. De andere opgepakte Palestijnen waren volgens de Israelische Veiligheidsdienst al begonnen met het vervaardigen van explosieven. Voor het zover kwam werden zij gearresteerd; zij worden nu berecht door het militair gerechtshof op de Westoever.

Hezbolla probeert al enige tijd aanhangers te werven in Israel, op de Westbank en in de Gazastrook, om terreuraanvallen te plegen tegen Israel. Zij stuurden gecodeerde e-mails met informatie uit over het uitvoeren van schietaanvallen of zelfmoordaanslagen met bommen tegen Israeli's en moesten ook nieuwe leden werven, vooral onder Israelische Arabieren en Palestijnen op de Westoever.

Hezbolla maakte hiervoor gebruik van pro-Palestijnse Facebookpagina's, en legden via de chatfunctie van Facebook contact met potentiele `kandidaten' om ze te vragen of zij wilden werken voor de terreurgroep. Volgens de Shin Bet blijkt dat de terreurgroep Hezbolla zijn inspanningen om mensen te rekruteren voor aanslagen op Israelisch grondgebied blijft opvoeren.

De wervingspogingen door Hezbolla onder Israelische Arabieren zijn volgens de Shin Bet op tijd ontdekt en gestopt. De veiligheidsdienst presenteerde een document voor Israelische Arabieren die zijn betrapt op contact met de Hezbolla groep. In het document staat dat zij zich bewust zijn dat contact met de [Hezbolla-] groep illegaal is en dat er gerechtelijke stappen zullen volgen als zij contact blijven onderhouden met de terroristische groep.