Festival De Oversteek editie west: verrassende voorstellingen op unieke locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord

PERSBERICHT

25 augustus 2016

Festival De Oversteek editie west: verrassende voorstellingen op unieke locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord

Op zondagmiddag 4 september is editie west van Festival De Oversteek. Op acht unieke locaties aan de westzijde van de Waalbrug in Nijmegen-Noord zijn maar liefst zeventien voorstellingen te zien. Optredende artiesten zijn o.a. Mauro Pawlowski, Stephanie Struijk (Stevie Ann) en Lilian Hak. Alle locaties liggen op loopafstand van elkaar, in het groen en aan de Waal. Voor het eerst zijn er ook voorstellingen op eiland Veur-Lent.

Hoogtepunten

De Vlaamse zanger-gitarist Mauro Pawlowski (o.a. bekend van dEUS) opent de achtste editie van Festival De Oversteek op Hof van Holland. Hij speelt werk van zijn nieuwe Nederlandstalige plaat, die in het najaar verschijnt. Ook Stephanie Struijk, beter bekend als Stevie Ann, brengt nieuw Nederlandstalig werk ten gehore bij Koken aan de Waal. Bram Stadhouders, één van de meest vooraanstaande jonge componisten en gitaristen van Europa, speelt een volledig geïmproviseerde set bij Dijkhuis Gijs/Fort Beneden Lent. In een sfeervolle oude kersenboomgaard is het Nijmeegse Cie. Perelman te zien met de tragikomische voorstelling Zu den Sachen selbst. Else Kemps (Malden, 1995) draagt voor in de boomgaard van Hof van Holland: onder meer het gedicht waarmee ze in februari dit jaar de Turing Gedichtenwedstrijd won.

Voorstellingen op eiland Veur-Lent

Voor het eerst zijn er tijdens Festival De Oversteek kleinschalige voorstellingen op eiland Veur-Lent. In het Bastion is Lilian Hak te zien met haar jazzy, poppy muziek met elektronica. Aan de Waalzijde ter hoogte van paal 885 op eiland Veur-Lent speelt Monique Hendriks haar poëtische theatervoorstelling Wij kunnen er ook toch ook allemaal niets aan doen. Wout Waanders, ex-campusdichter van de Radboud Universiteit, draagt voor bij de Zaligebrug. Avontuurlijke bezoekers kunnen mee met Expeditie Noord: een interactieve kunstwandeling over eiland Veur-Lent, onder begeleiding van kunstenaars.

Afwisselend programma

Odilo Girod, frontman van indieband Coparck, speelt bij Hof van Holland nieuw werk onder de naam Chop Wood. Ook de Belgische singer-songwriter Stoomboot treedt hier op. Voor jonge Overstekers is er Klauterstout van Rake Klappen, een theatrale hindernisbaan en levende speeltuin. Panenkov verrast bij Dijkhuis Gijs/Fort Beneden Lent met een set volledig geïmproviseerde, elektronische muziek. Op bijzondere locaties in het groen zijn enkele hoogtepunten van dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal, waaronder AnNaonymi en Carla Róisín Behal. Festival De Oversteek is aanwezig op de Lentse Oeverspelen in de Schuur van Henk, backstage bij Café De Zon, met folky muziek van Darlyn, dans van Jamie de Groot en straattheater van Theatergroep Troubamour.

Expositie kunstwerken Hof van HolLandArt

In de boomgaard van Hof van Holland krijgen bezoekers een voorproefje van de route met landschapskunst die in het voorjaar in en om Hof van Holland komt. In de boomgaard van Hof van Holland is een expositie met schetsen van de toekomstige kunstwerken. Publiek bepaalt mee welke kunstwerken straks ook echt in het gebied komen te staan. Stemmen kan in september via www.langsdewaalnijmegen.nl.

Festival De Oversteek

Festival De Oversteek is muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op groene en cultuurhistorische locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord. Zondagmiddag 4 september is het festival op acht locaties ten westen van de Waalbrug. Op 11 september doet Festival De Oversteek veertien locaties oostelijk van de Waalbrug aan.

Tickets

Online dagkaarten voor 4 september kosten € 10,-. Bij alle locaties zijn kaarten ook contant te koop voor € 15,-. Een passe-partout voor beide festivaldagen kost online € 22,50, aan de deur € 25,-. Bezoekers tot en met 15 jaar hebben gratis toegang.