Staatssecretaris Van Dam leidt economische missie naar Argentinie

Nieuwsbericht | 02-09-2016 | 08:26

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken brengt van 5 tot en met 8 september 2016 een bezoek aan Argentinie. De economische missie staat in het teken van het versterken van de economische relatie met Argentinie, met name op het terrein van landbouw, waterbeheer en logistiek. Tijdens het bezoek wordt Van Dam vergezeld door 25 bedrijven uit de landbouw- en watersector.

Kansen voor Nederlandse bedrijven en investeerders

De staatssecretaris bezoekt Argentinie op uitnodiging van de Argentijnse landbouwminister Ricardo Buryaile. Van Dam: "Nederland en Argentinie onderhouden al decennialang economische banden. Zo importeert Nederland jaarlijks voor circa 1,4 miljard euro aan voornamelijk agrarische producten. De economische hervormingen van de nieuwe Argentijnse regering bieden Nederlandse bedrijven en investeerders volop kansen om zaken te doen. Argentinie is zeer geinteresseerd in onze expertise op het gebied van landbouw, water en logistiek. Met onze kennis en technologie kunnen we bijdragen aan een voedselaanbod dat gevarieerd, veilig en gezond is en geproduceerd kan worden met respect voor de leefomgeving."

Verdubbeling agrarische productie

Vooral de ontwikkeling van de landbouwsector biedt kansen om de economische samenwerking tussen Nederland en Argentinie te versterken. Argentinie wil de agrarische productie de komende jaren verdubbelen. Daardoor is er grote vraag naar hoogtechnologische kennis en uitgangsmaterialen, zoals plantenzaden, ter verbetering van een duurzame landbouwproductie. Tijdens het bezoek is er daarom veel aandacht voor de bijdrage die Nederland met agrarische kennis en technologie kan leveren om efficienter en gezonder voedsel te kunnen produceren. Zo bezoekt de staatssecretaris diverse innovatieve agrarische en voedselverwerkende bedrijven in Buenos Aires en omgeving en in Rosario. Ook spreekt hij met minister Buryaile over markttoegang en de uitwisseling van agrarische kennis.

Expertise en investeringen in watermanagement

Ook op het terrein van waterbeheer kijkt Argentinie nadrukkelijk naar Nederland. Argentinie heeft regelmatig te kampen met grootschalige overstromingen en dit jaar liep bijvoorbeeld de pinda-oogst grote schade op door extreme regenval. Er is daarom grote behoefte aan expertise en investeringen op het terrein van watermanagement. Tijdens zijn bezoek spreekt Van Dam met minister Rogelio Frigerio van Binnenlandse Zaken en Publieke Werken over versterking van de samenwerking op het gebied van watermanagement. Ook houdt de staatssecretaris een toespraak op een seminar over logistiek en waterbeheer in Buenos Aires.