Dochter holocaust-overlever geeft prestigieuze prijs terug uit protest

in Ander nieuws / by Mike Durand / on 05/09/2016 at 13:03 / Tags: antisemitisme, holocaust, VS

Tom Lantos 2009 united states mission genevaKatrina Lantos Swett, de dochter van een voormalig Amerikaans Congreslid, heeft uit protest een hoge onderscheiding teruggestuurd die haar door Hongarije was toegekend. Ruim honderd andere ontvangers deden hetzelfde, toen bekend werd dat diezelfde prijs dit jaar was toegekend aan een als racistisch en antisemitisch bekende auteur.

Lantos Swett kwam tot deze actie nadat Hongarije had besloten diezelfde prijs dit jaar toe te kennen aan schrijver en journalist Zsolt Bayer voor "uitzonderlijke journalistieke activiteiten", zoals de Hongaarse president Viktor Orban het zei. Bayer heeft zich meermalen racistisch uitgelaten en zijn werk wordt door critici aangemerkt als antisemitisch.

Tom Lantos, de vader van Katarina, is een oud Amerikaans congreslid en was ook het enige congreslid in de geschiedenis van de Verenigde Staten die zelf de Holocaust had meegemaakt. Hij werd geboren in Hongarije en na het overleven van de Holocaust begon hij een nieuw leven in de VS.

Lantos Swett ontving de hoge Hongaarse onderscheiding in 2009 voor haar werk in Hongarije en de oprichting van het Tom Lantos Instituut, dat zich richt op rechten voor minderheidsgroepen in de samenleving, in Boedapest. Met het teruggeven van de prijs aan Hongarije hoopt zij de regering aan het denken te zetten over de toekenning van de prijs aan Bayer. Deze heeft in zijn artikelen onder andere de Roma-gemeenschap 'beesten' genoemd en stelt meermaals dat alle moslims van boven de 14 'mogelijke moordenaars' zijn. Tevens heeft hij talrijke stukken geschreven die volgens critici antisemitisch van aard zijn.