Israelisch bedrijf eist compensatie van SpaceX na ontploffing raket

in Israel / by Mike Durand / on 05/09/2016 at 12:43 / Tags: raketten, VS

Het Israelische bedrijf SpaceCom wil compensatie van het Amerikaanse bedrijf SpaceX voor het ontploffen van een communicatiesateliet. De satelliet ontplofte vorige week tijdens testen door SpaceX voor de lancering op de lanceerbasis op Cape Canaveral in Florida. SpaceCom eist nu van SpaceX een bedrag van ruim 44,7 miljoen euro, of een vervangende lancering naar de ruimte.

De Amos-6-satelliet van het Israelische SpaceCom zou door een aantal bedrijven worden gebruikt, waaronder Facebook. SpaceX, dat onder meer vluchten van commerciele satellieten verzorgt maar ook de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS verzorgt, wil niet in detail treden over de contracten met klanten of de verzekeringen die zij hebben afgesloten voor ruimtevluchten en lanceringen. De oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht en het is nog onduidelijk hoeveel schade de lanceerbasis heeft opgelopen.

Mark Zuckerberg, directeur van FaceBook, verklaarde afgelopen november nog dat hij stond te popelen om de communicatiesatelliet in de ruimte te krijgen. Zuckerberg was donderdag op een conferentie in Afrika en verklaarde via een FaceBook post dat hij "diep teleurgesteld" was over SpaceX's mislukte lancering. De vernietigde satelliet zou veel ondernemers en inwoners van 'het hele continent" een verbeterde internetconnectiviteit hebben geboden, zei hij. FaceBook heeft in de gehele sub-Sahara regio ongeveer 84 miljoen gebruikers en hoopte het aantal gebruikers hiermee te vergroten.

FaceBook en andere bedrijven die getroffen zijn door het ongeluk wachten de resultaten van het onderzoek af en beraden zich nog op de compensatie-eis die zij zullen indienen bij SpaceX. Het Israelische bedrijf is tot nu toe het enige dat zijn eis kenbaar heeft gemaakt. SpaceX onthoudt zich nog van ieder commentaar.