Halfedelstenen uit Oud-Leusden

Persbericht Gemeente Amersfoort – maandag 5 september 2016

Centrum voor Archeologie Vondst van de Maand September

Halfedelstenen uit Oud-Leusden

Tijdens de aanleg van de A28 zijn heel spectaculaire vondsten gedaan: een grafveld uit 550 tot 750 na Christus. In de graven vonden de archeologen luxe persoonlijke bezittingen, zoals zwaarden en sieraden. Heel bijzonder zijn 17 onbewerkte granaatsteentjes die bij elkaar meegegeven waren in één van die graven.

Halfedelstenen worden vaker aangetroffen in grafvelden, maar in deze onbewerkte staat zijn ze heel zeldzaam. Wat was de betekenis van deze bijzonder bijgift?

De hele maand september is deze bijzondere vondst als Vondst van de Maand in het Centrum voor Archeologie te zien. De aanwezige medewerkers staan klaar voor verdere toelichting.

Vondst van de Maand

De Amersfoortse stadsarcheologen doen voortdurend leuke vondsten. Inmiddels beschikken ze over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot 'Vondst van de Maand'. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld.

Centrum voor Archeologie

Het Centrum voor Archeologie aan de Langegracht nr. 11 is elke woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur geopend voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amersfoort, voor iedereen die houdt van archeologie en voor iedereen die vragen heeft over eigen vondsten uit achtertuin, buurt of vakantie. In het pand is naast de 'Vondst van de Maand' en de expositie van vele andere voorwerpen uit de Amersfoortse bodem ook een deel van de binnenwerkzaamheden, zoals restauratie en conservering, permanent voor het publiek zichtbaar gemaakt. Toegang is gratis.