Delegatie van Internationaal Strafhof naar Israel en de Palestijnse Gebieden

in Israel / by Mike Durand / on 05/09/2016 at 16:00 / Tags: Gaza, Hamas, Palestijnen, VN

Een delegatie van het Internationaal Strafhof in Den Haag zal volgens Emmanuel Nahesson, woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, Israel en de Palestijnse gebieden mogen bezoeken om onderzoek te doen naar mogelijke oorlogsmisdaden van beide partijen. Nahesson vertelde de nieuwsdienst Al Jazeera dat Israel de delegatie zal toelaten, maar het `hoe en wanneer' zal nog nader bepaald moeten worden.

Het nieuws van het op handen zijnde bezoek van ICC-leden heeft mensen en groepen die Israelische leiders willen aanklagen voor oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof nieuwe hoop gegeven. De onderzoekers van het ICC willen zich richten op het onderzoek naar oorlogsmisdaden die mogelijk zijn gepleegd door beide partijen. De conflicten tussen Israel en de terreurgroep Hamas en andere militante Palestijnse groeperingen in de Gazastrook, het meest recent in de zomer van 2014, hebben al duizenden Palestijnen en Israeli's het leven gekost.

Israelische onderzoekers hebben verschillende klachten uitgezocht: over Israelische aanvallen op drie Palestijnse families, de beschieting van de belangrijkste energiecentrale van Gaza, het bombarderen van een ziekenhuis en een school van de Verenigde Naties, die diende als schuilplaats. Deze klachten volgden op de Gazaoorlog van 2014. Een 80 klachten werden ongegrond verklaard en niet nader onderzocht door de Israelische onderzoekers. Aanklagers van het Internationaal Strafhof in Den Haag mogen, als zij twijfelen of een land zelf in staat of bereid is om geloofwaardig en betrouwbaar onderzoek uit te voeren, de jurisdictie overnemen.

Mocht de ICC delegatie Israel interdaad bezoeken, dan luidt dit een nieuw niveau in van samenwerking tussen Israeli's en buitenlandse experts bij het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden. Zeker omdat Israel na de conflicten met Hamas in 2008/9 en 2014 onderzoekers van de Verenigde Naties de toegang weigerden, die daar onderzoek wilden doen speciaal gericht op de militaire operaties van Israel. De laatste VN-onderzoekscommissie die speciaal werd opgericht voor de Gazaoorlog van 2014, onder leiding van rechter Mary McGowen-Davis, meldde in 2015 dat zij 'geloofwaardig bewijs van oorlogsmisdaden' had gevonden. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft zijn bezorgdheid geuit over de 'lage graad van onderzoek" die door Israel werd "ingesteld naar deze ernstige beschuldigingen.'