Palestina organisaties protesteren tegen ontvangst Netanyahu

Persbericht:

Palestina organisaties protesteren bij Tweede Kamer tegen ontvangst Netanyahu

Dinsdag 6 september 2016 13.30 uur tot 14.30 uur

Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal woensdag 7 september worden ontvangen door het Kabinet, de Tweede Kamer en door de Koning. Met zijn politiek van voortgaande schendingen van mensenrechten, het internationaal recht en het oorlogsrecht heeft Netanyahu echter bewezen niet het respect te verdienen om op het allerhoogste regeringsniveau te worden ontvangen.

Om deze boodschap zo luid en duidelijk mogelijk over te brengen aan zowel de Nederlandse politiek als aan het publiek (en zo mogelijk ook aan Netanyahu zelf) , heeft docP tegen zijn komst een petitie georganiseerd, die op 6 september om 13:45 aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden door een delegatie van Palestijnse en Nederlandse organisaties. Dit zal vergezeld gaan van een stille demonstratie op het Plein, waarin de aanwezigen met de kleren die ze dragen, met andere symbolen en met Palestijnse vlaggen en demonstratieborden hun ongenoegen over de komst van Netanyahu kenbaar zullen maken.

Waarom is Netanyahu niet welkom?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is schuldig aan de misdrijven van apartheid, illegale kolonisatie ten koste van een bezette bevolking, en oorlogsmisdrijven tegen de bevolking van de Gazastrook. Een greep uit de feiten: onder het bewind van Netanyahu wordt roof van land van de autochtone Palestijnse bevolking op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de bouw van illegale nederzettingen voor alleen joden op dat land steeds meer geïntensiveerd. Daarenboven zijn de inspanningen van zijn regering om Palestijnse woningen en andere gebouwen te slopen in het zogeheten C-gebied (60% van de bezette Westelijke Jordaanoever waar Israël de volledige bestuurlijke en militaire controle over is blijven uitoefenen), evenals in Oost-Jeruzalem, dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Palestijnse, Israëlische en internationale mensenrechtenorganisaties hebben erop gewezen dat dit beleid in feite neerkomt op etnische zuivering van de nog overgebleven Palestijnse bevolking in Oost-Jeruzalem en het C-gebied, ten gunste van verdere joods-Israëlische kolonisatie.

Daarnaast heeft Netanyahu bloed aan zijn handen door een beleid van meedogenloze repressie tegen elke vorm van Palestijns verzet. Dit beleid neemt soms de vorm aan van oorlog. Zo zette hij ruim twee jaar geleden een militair offensief tegen de Gazastrook in, die meer dan 2000 Palestijnen het leven heeft gekost (merendeels burgers, waar onder ongeveer 500 kinderen) en vele duizenden huizen heeft verwoest, waardoor tienduizenden Palestijnen dakloos zijn geraakt.

Tot slot stellen hij en zijn regering alles in het werk om kritiek op dit beleid van schending van mensen- internationaal- en oorlogsrecht, en het opkomen voor de rechten van de Palestijnen, te dwarsbomen door het verdacht te maken, te criminaliseren en ook op andere manieren te bemoeilijken, zowel in Israël zelf als daar buiten.

Ondanks dit alles zullen de Nederlandse regering en een meerderheid van de volksvertegenwoordiging Netanyahu met alle egards ontvangen. Een leider met een dergelijke staat van dienst verdient dit respect niet; hij zou integendeel voor het Internationaal Strafhof moeten verschijnen om zich te verantwoorden voor zijn wandaden.