Rijkswaterstaat plaatst snelheidslimiet op hectometerpaaltjes N31 en N33 | Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat plaatst snelheidslimiet op hectometerpaaltjes N31 en N33

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 06 september 2016- Laatste update: 06 september 2016 10:13 uur

Rijkswaterstaat heeft op de N31 en N33 hectometerbordjes met daarop de snelheidslimiet geplaatst. De bordjes wijzen bestuurders op de limiet van 100 km/h die op deze wegen geldt.

Het plaatsen van de hectometerbordjes met snelheidslimiet is 1 van de maatregelen die Rijkswaterstaat treft om het aantal snelheidsovertreders op deze wegen terug te dringen.

De afgelopen jaren zijn delen van de N31 (Drachten-Zuerich) en de N33 (Assen-Zuidbroek) omgebouwd tot dubbelbaans autowegen. Op autowegen geldt een snelheidslimiet van 100 km/h. Ondanks die limiet rijden veel bestuurders toch (veel) harder. Om bestuurders te wijzen op de geldende limiet, zijn in de zomermaanden hectometerbordjes met de maximumsnelheid geplaatst.

Noodzaak

De maatregel is nodig omdat te hard rijden op dubbelbaans autowegen, die niet zoals een autosnelweg over vluchtstroken beschikken, leidt tot grote risico's. Zeker nu steeds meer weggebruikers zich laten afleiden door bijvoorbeeld smartphones, is een hoge snelheid een groot probleem. Afleiding beinvloedt iemands reactievermogen en remafstand, maar beinvloedt ook zijn controle over het voertuig.

Voorlichting en controles

In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie treft Rijkswaterstaat meer maatregelen om het aantal snelheidsovertreders op de dubbelbaans autowegen N31 en N33 terug te dringen. Zo staan er voorlichtingsborden langs de weg en voert de politie extra controles uit. Daarnaast wordt via de volgende online kanalen extra aandacht gevraagd voor de geldende limiet:

* Rijkswegennoord.nl

* Twitter

* Facebook

Uit de meest recente peiling in het publiekspanel Rijkswegen Noord-Nederland blijkt dat extra voorlichting en handhaving door het publiek worden gewaardeerd.