Pierre Cuypers na 100 jaar terug op De Haar


Opening tentoonstelling 'Interieur & Lifestyle op De Haar'

HAARZUILENS, 20160907 -- Pierre Cuypers, achterkleinzoon van Meesterarchitect Pierre Cuypers, verrichte vandaag de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’ door de laatste ontwerptekening van zijn overgrootvader te onthullen. Voor het eerst na ruim 100 jaar toont De Haar de originele ontwerptekeningen van meesterarchitect Pierre Cuypers, afkomstig uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. De tekeningen zijn nooit eerder op locatie, dus naast de uitgevoerde situatie aan het publiek getoond. Deze combinatie brengt een bijzondere historische sensatie te weeg.

Pierre Cuypers na 100 jaar  terug op De HaarGastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieurhistorische onderwerpen, stelde de tentoonstelling samen.  Zij dook het depot en het huisarchief in en selecteerde enkele voorwerpen die nu voor het eerst voor publiek te zien zijn. Ook zijn Main Hall en de Bibliotheek naar de oude inrichting en situatie teruggebracht van omstreeks 1900, de tijd van de opdrachtgevers: de puissant rijke barones Hélène de Rothschild en baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar; zij behoorden tot de internationale Beau Monde. De tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’ is tot en met  30 november 2016 te zien op Kasteel de Haar Utrecht.

De tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’ werd vandaag feestelijk geopend door Pierre Cuypers. Hij onthulde de laatste ontwerptekening die zijn overgrootvader Pierre Cuypers ontwierp voor het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland in aanwezigheid van gastconservator Barbara Laan en de hedendaagse ontwerper Petra Blaisse. Petra Blaisse, ontwerper en oprichter van de multidisciplinaire ontwerpstudio Inside Outside, geniet internationale bekendheid met indrukwekkende interieur interventies en werkte samen met architecten zoals Rem Koolhaas (OMA) en Francine Houben (Mecanoo).  Gastconservator Barbara Laan nodigde haar uit voor een vraaggesprek dat te zien is in een film bij de tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’. In het gesprek komt de visie van Petra Blaisse op Kasteel de Haar tot leven. 

Films bij de tentoonstelling
Klik hier voor de film met de visie van Petra Blaisse op Kasteel de Haar.
Klik hier voor de introductiefilm met gastconservator Barbara Laan bij de tentoonstelling.

Meer informatie en online tickets: www.kasteeldehaar.nl.

‘Interieur & Lifestyle op De Haar’ is mede mogelijk gemaakt door Inside Outside en Het Nieuwe Instituut.