Duidelijkheid over marktverplaatsing voor evenementen

Persbericht gemeente Amersfoort – donderdag 7 september 2016

Duidelijkheid over marktverplaatsing voor evenementen

De komende vier jaar kunnen de evenementen Spoffin en Amersfoort Jazz gebruik maken van de Hof. De markt zal op die dagen worden verplaatst. Dit heeft het college vastgesteld op basis van een nieuwe systematiek voor toewijzing. Deze toewijzing betekent dat voor Proef Amersfoort en andere evenementen een andere locatie moet worden gezocht.

De gemeente wil zoveel mogelijk ruimte geven aan activiteiten in de binnenstad en vindt het belangrijk om duidelijkheid te bieden aan zowel de markt en haar bezoekers als aan de evenementenorganisaties en hun bezoekers. Daarom is vastgesteld dat de markt twee maal per jaar mag worden verplaatst voor een evenement. De evenementenorganisatoren hebben aangegeven ook te hechten aan duidelijkheid voor meerdere jaren en niet te willen rouleren in de toewijzing. De toewijzing van de Hof aan Spoffin en Jazz Amersfoort geldt daarom voor vier jaar.

Maximaal twee marktverplaatsingen

Zowel Spoffin, Amersfoort Jazz als Proef Amersfoort hebben aangegeven van de Hof gebruik te willen maken. Daarvoor is verplaatsing van de warenmarkt op vrijdag en zaterdag nodig. Omdat de gemeente Amersfoort maximaal twee marktverplaatsingen per jaar toestaat en optimaal gebruik van de pleinen in de binnenstad beoogt, moet een keuze worden gemaakt welke twee evenementen op de Hof gehouden kunnen worden. Straattheaterfestival Spoffin en Amersfoort Jazz passen daar goed bij want zij gebruiken gedurende meerdere dagen alle pleinen in de historische binnenstad.

Proef Amersfoort

Proef Amersfoort heeft jarenlang edities op de Hof gehouden en moet nu op zoek naar een nieuwe locatie. De gemeente is met het bestuur van Proef Amersfoort in gesprek over verhuizing van hun evenement naar een andere locatie in de stad die beschikt over voldoende ruimte en goede voorzieningen.

Ruimte voor andere evenementen

Uiteraard blijft er ruimte voor andere evenementen op de Hof, waarvoor geen marktverplaatsing nodig is. De voorwaarde hiervoor is dat rekening moet worden gehouden met de markt en de markttijden.