Israel start bouw ondergrondse barriere bij Gazastrook

in Israel / by Mike Durand / on 07/09/2016 at 12:35 / Tags: CIDI, Gaza, Hamas, Terrorisme

Israel is begonnen met de bouw van een barriere op de grens met de Gazastrook. De barriere zal zowel uit onder- als bovengrondse bouwwerken bestaan en moet een einde maken aan de grensoverschrijdende aanvalstunnels die de terreurorganisatie Hamas bouwt om aanslagen uit te voeren tegen Israelische burgers. De bouw is begonnen in de Sha'ar HaNegev-regio in Israel, omdat hier meerdere Israelische dorpen langs de grens met de Gazastrook liggen. De Israelische regering hoopt met het project het veiligheidsgevoel van de bewoners van dit gebied te vergroten.

Volgens stafchef Gadi Eisencott van het Israelische leger is de barriere het grootste bouwproject dat ooit is uitgevoerd door het Israelische leger. Het wordt een grote boven- en ondergrondse muur, die uiteindelijk de hele Israelische grens met de Gazastrook bestrijkt. De kosten voor het project worden geschat op ongeveer 500 miljoen euro. Het commentaar van een Hamas-woordvoerder was: 'Ze [Israel en Israeli's] zullen begrijpen dat ze een dodelijke val voor zichzelf graven."

De bewoners van het gebied houden het project langs de grens nauwlettend in de gaten en zijn enthousiast dat de bouw is gestart. Zij vinden dit de beste oplossing om te voorkomen dat terroristen via tunnels vanuit de Gazastrook aanslagen kunnen plegen. (Lees ook: Islamitische Jihad-leden bedolven bij graafwerkzaamheden terreurtunnels & Gazaanse terreurtunnel stort in, terrorist komt om)

Hoewel de bouw al is gestart, is de financiering voor het project nog niet sluitend. Er is momenteel bijna 142 miljoen euro beschikbaar, maar voor het fiscale jaar 2017-2018 is nog geen begroting toegekend. Maar ambtenaren van het ministerie van Defensie verklaarden dat het project niet zal worden uitgesteld en minister van Financien Moshe Kahlon benadrukte tijdens zijn laatste bezoek aan de grensregio dat geld geen belemmering zal vormen voor de bouw.