MKB bedrijven in de grensregio gaan uitdagingen in de zorg te lijf

Arnhem, 7 september 2016

MKB bedrijven in de grensregio gaan uitdagingen in de zorg te lijf

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland) geeft donderdag 8 september in Enschede het startsein voor het innovatieprogramma MIND (Medische Innovaties in Nederland & Duitsland). De EU en provincies trekken 3,5 miljoen euro uit voor MKB bedrijven die samen met bedrijven en instellingen over de grens een vernieuwend zorgproduct op de markt willen brengen.

De zorg verandert. De toenemende vergrijzing, een tekort aan goed opgeleid zorgpersoneel en de opkomst van nieuwe ziektebeelden stellen nieuwe uitdagingen aan de gezondheidszorg. MIND stimuleert Nederlandse en Duitse bedrijven om hier samen een antwoord op te vinden.

Zelfredzaamheid

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘In het grensgebied zit veel kennis op het gebied van de gezondheidszorg, maar bedrijven en kennisinstellingen over de grens weten elkaar vaak niet te vinden. MIND helpt MKB bedrijven bij het vinden van geschikte samenwerkingspartners.Samen maken ze werk van innovaties die helpen de zelfredzaamheid van de patiënt te vergroten en de gezondheidszorg ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden.’

Smart Glasses

Bij de kick-off meeting presenteren 6 voorbeeldprojecten hun innovaties. Van Smart Glasses voor ouderen en visueel gehandicapten tot een nieuwe dialysebehandeling die nierpatiënten een toekomst zonder donornier wil geven. Zij krijgen ondersteuning bij het ontwikkelen van prototypen en business cases. Michiel Scheffer: ‘MIND staat dichter bij de markt dan andere innovatieprogramma’s. Het gaat niet alleen over kennisontwikkeling, maar ook over de ontwikkeling van business cases om producten op de markt te brengen. Van innovatie naar productie. Van kennis naar kassa. Zo maken we samen werk van innovatie!’

INTERREG

Via het INTERREG V programma stellen de EU en regionale overheden 3,5 miljoen euro beschikbaar voor het MIND project. Samen met de 2,2, miljoen euro aan eigen bijdragen van bedrijven is dit een investering van 5,7 miljoen euro in de regionale economie in de Nederlands Duitse grensstreek.

Kick-off Meeting

De kick-off van het MIND project vindt donderdag 8 september van 15.00-18.00 uur plaats bij The Gallery, Hengelosestraat 500 in Enschede. Meer informatie: www.mind-euregio.eu/events.