Nederland en Israel bouwen gaspijpleiding voor Gaza

in Israel / by Mike Durand / on 07/09/2016 at 16:12 / Tags: Gaza, Hamas, PA, Vredesproces

Nederland gaat Israel helpen om gasleveringen aan de Gazastrook te verbeteren. Dit kwamen de Israelische premier Netanyahu en zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte, na eerder gesprekken, overeen tijdens het bezoek van Netanyahu. De bouw van een nieuwe gaspijpleiding naar de kustenclave moet de situatie voor de bevolking verbeteren en de kwaliteit van het leven te verhogen, verklaarde Netanyahu. De gaspijp is een van de onderdelen waarin zal worden samengewerkt.

De door de terreurorganisatie Hamas geregeerde Gazastrook verkeert allang in een energiecrisis, die is verergerd door de schade aan het stroomnetwerk als gevolg van de afgelopen oorlogen. Netanyahu wil dit met de Nederlandse samenwerking op het gebied van energieleverantie verbeteren, zodat er meer energie kan worden geleverd.

Netanyahu ging verder niet in op de details van het plan. Tegen `The Times of Israel' heeft premier Rutte gezegd dat Nederland al heeft geinvesteerd in een haalbaarheidsstudie voor de geplande gaspijpleidin.

Nederland wil verder regelmatig bijeenkomsten organiseren tussen Nederlandse, Israelische en Palestijnse functionarissen met het doel om de Palestijnse economie op te laten leven en groeien. Rutte benadrukte dat deze bijeenkomsten kunnen bijdragen aan een "meer vruchtbare voedingsbodem voor politieke onderhandelingen" tussen de twee partijen. Het vredesproces tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit ligt stil sinds 2014.