Extra alternatieven verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam

Extra alternatieven verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 07 september 2016- Laatste update: 07 september 2016 16:09 uur

Rijkswaterstaat en provincie Groningen werken samen aan de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. In de periode van 21 april tot en met 2 juni 2016 zijn er 41 zienswijzen ingediend op de Kennisgeving en de Nota Reikwijdte en Detailniveau.

Vandaag hebben de insprekers de zogenoemde Nota van Antwoord ontvangen. Hierin staat beschreven hoe wordt omgegaan met de binnengekomen zienswijzen bij het opstellen van de Verkenning, het milieueffectrapport en het daarna op te stellen ontwerp-tracebesluit.

Extra alternatieven

In de zienswijzen zijn diverse alternatieven aangedragen. Zo heeft de werkgroep N33 dubbelveilig een alternatief wegontwerp ingediend waarbij de verdubbeling van de N33 op een geheel nieuw trace wordt verlegd naar de oostzijde van Tjuchem. Anderen stelden een aquaduct in het Eemskanaal en in het Afwateringskanaal voor.

Alle ideeen zijn zorgvuldig bekeken en beantwoord. Mede naar aanleiding van de inspraak worden 2 extra alternatieven uit de Voorverkenning meegenomen in de verdere studie. Het betreft hier alternatief D, waarbij alleen het gedeelte van Zuidbroek tot Siddeburen wordt verdubbeld en alternatief G, waarbij op het totale traject afwisselend 2 rijstroken beschikbaar zijn om in te halen. Deze alternatieven worden vooral vanuit de milieueffecten nader onder de loep genomen.

Meedenken over de plannen

Veel insprekers gaven aan te willen meedenken over de plannen. De omgeving wordt actief betrokken bij de planvorming middels klankbordgroepen en werksessies waarin ontwerpkeuzes worden voorgelegd. Er worden informatiebijeenkomsten georganiseerd over de opbrengst van de consultatierondes en de resultaten van de onderzoeken. Hierna wordt het voorkeursalternatief vastgesteld. Vervolgens wordt het ontwerp-tracebesluit opgesteld waarop inspraak mogelijk is. Daarna wordt het tracebesluit opgesteld.

Met de verdubbeling van de N33 wordt de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid verbeterd. En wordt een impuls gegeven aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van Noord-Oost Groningen. Meer informatie kunt u vinden op de projectpagina N33: verdubbeling Zuidbroek - Appingedam.