Elementair Uurtje: Islam

De islam staat centraal in menig actuele discussie, maar wat voor religie is het eigenlijk? En hoe verhouden moslims zich tot hun geloof in een veranderende wereld? Een Elementair Uurtje met Thijl Sunier en Nadia Moussaid.

In het Elementaire Deeltje Islam geeft Thijl Sunier antwoord op de vraag wat voor religie de islam is, wie gezag heeft onder moslims, hoe moslims in het dagelijks leven met hun geloof omgaan, welke discussies er gevoerd worden en waar verschillen in opvatting en handelen vandaan komen. Gaat het om verschillende varianten van de islam? Hoe moeten we die verschillen verklaren? Niet de leer op zich staat centraal, maar de verhouding van de mens tot die leer in een steeds veranderende wereld. Sunier geeft een minicollege en wordt geinterviewd door Nadia Moussaid.

Over de sprekers

Thijl Sunier is hoogleraar Islam in Europese samenlevingen aan de VU en hoofdredacteur van de Journal of Muslims in Europe (JOME). Hij deed o.a. vergelijkend onderzoek onderzoek naar Turkse jongeren in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland, en naar natievorming, islam en multiculturalisme in Frankrijk en Nederland. Hij is momenteel bezig met een onderzoek naar islamitisch gezag en leiderschap in Europa.

Nadia Moussaid (moderator) behaalde haar Master in Sociale en Culturele Antropologie in 2009. Daarna werkte ze als regisseur, redacteur, programmamaker en presentator voor onder andere Women Inc., VPRO, AT5, RTV-Noord Holland, Oxfam Novib, AVRO/TROS, NTR, Moslim Omroep, NCRV, FRANCE 24 en het NRC Handelsblad. Momenteel werkt ze aan een lange documentaire over het Marokkaanse Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN).

XX

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks `Elementair Uurtje', geinspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema's, geschreven door de experts op dit gebied.

Elk `Elementair Uurtje' is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geinterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

Ook bijzonder: de eerste 10 aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Andere Elementaire Uurtjes zijn:

05 oktober 2016: `Elementair Uurtje: Terrorisme`

02 november 2016: `Elementair Uurtje: De verzorgingsstaat`

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Elementair Uurtje: Islam

In samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press

07 sep 2016 17.00 - 18.00

Evenement

Locatie

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142