Star Trek na 50 jaar nog altijd springlevend in Nederland


WESTMAAS, 20160907 -- Op 8 september 1966 kwam de science fiction serie Star Trek voor het eerst op de Amerikaanse televisie. En nu, 50 jaar later, is Star Trek nog steeds een begrip met zelfs een fan film productie van Nederlandse bodem! In Amerika is Star Trek natuurlijk een veel groter fenomeen dat de studio’s jaarlijks een mega omzet oplevert. Zo zijn er conventies waar acteurs en fans elkaar ontmoeten en natuurlijk veel merchandise waar geen einde aan lijkt te komen. Iedereen heeft ooit wel eens gehoord van Mr. Spock en Captain Kirk, Klingons en warspeed.

Star Trek na 50 jaar nog altijd springlevend in Nederland

Star Trek in Nederland

In Nederland zijn we daar natuurlijk een stuk nuchterder in. Hier zul je geen grote conventies vinden waar ieder jaar Star Trek liefhebbers op af komen. Maar zelfs in ons land leeft Star Trek nog altijd door na 50 jaar. The Flying Dutch, een Nederlandse Star Trek fanclub, organiseert jaarlijks fanclubdagen waar veel ‘Trekkies’ op af komen. En er is zelfs een heuse film productie opgezet door fans gebaseerd op Star Trek. Dark Armada brengt al ruim 10 jaar Star Trek afleveringen uit op internet, gemaakt door de fans voor de fans.

Fan film productie Dark Armada

In 2005 na het eindigen van de laatst lopende Star Trek serie Enterprise besloot Robin Hiert het heft in eigen hand te nemen: “De studio’s stopten met het maken van Star Trek en in Amerika besloten veel fans daarom zelf afleveringen te maken, veel met green screens maar ook door complete sets na te bouwen. In Nederland bestond er nog niet zo’n initiatief, dus zijn wij daarmee gestart.”

Het productie team bestaat uit een tiental enthousiaste Star Trek fans die veel tijd en liefde in de afleveringen steken. Met behulp van green screen technieken en visual effects wordt er een complete aflevering in elkaar gezet. De cast en crew steken zoveel mogelijk creativiteit in Dark Armada, zo zijn bijvoorbeeld alle verhalen, personages en zelfs muziek origineel bedacht voor de fan serie. Dus voor de kijker is het allemaal nieuw materiaal, maar het speelt zich allemaal af binnen het bekende Star Trek universum.

“Wat is er zo leuk aan? Je kunt je passie delen met vrienden en je komt altijd weer nieuwe mensen tegen met dezelfde passie voor Star Trek. Samen kun je alle creativiteit kwijt in de productie en dan zijn de fans ook nog eens heel dankbaar dat wij dit maken.” legt Robin Hiert uit. De nieuwste aflevering zal eind oktober verschijnen, hiervoor is al een korte preview te zien: