Koenders positief over toekomstplan Syrische oppositieleider

Nieuwsbericht | 08-09-2016 | 17:24

Nederland oordeelt positief over het plan van de Syrische oppositieleider Riyad Hijab voor de toekomst van Syrie. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt het belangrijk dat de Syrische oppositie handelt vanuit een breed draagvlak.

Dat zei hij vandaag in een gesprek met Hijab, voorzitter van de High Negotiations Commitee (HNC). Tegen de achtergrond van de voortdurende humanitaire ramp die zich in Syrie voltrekt, presenteerde de hoofdonderhandelaar van de oppositie woensdag in Londen zijn visie op de toekomst.

Blijven zoeken naar politieke oplossing

Hijab vloog donderdag door naar Nederland voor een bezoek aan Koenders. `Na ruim 5 jaar is het duidelijk dat er geen militaire oplossing voor Syrie is. Het is belangrijk om te blijven zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict. Het nieuwe plan van de Syrische oppositie is daarin een belangrijke stap', aldus de minister. Nederland steunt de politieke oppositie al sinds het begin van het conflict, onder meer door hen te trainen in het voeren van onderhandelingen.

Tijdens de ontmoeting besprak Koenders de uitdagingen waarvoor de oppositie in Syrie staat en hoe Nederland hierin kan ondersteunen. Koenders heeft aangeboden Hijab te helpen bij het verbreden en vergroten van het draagvlak van de oppositie. Koenders: `Het is van groot belang voor het vredesproces dat de Syrische oppositie breed is vertegenwoordigd en overeenstemming heeft over de toekomst van Syrie. Dit staat centraal voor succesvolle verdere politieke consultaties.'

Verkiezingen voorbereiden

Het toekomstplan van Hijab bestaat uit verschillende fasen, waarin de macht binnen zes maanden wordt overgedragen van het huidige regime van Assad naar een interim-regering. Die interim-regering zal in anderhalf jaar verkiezingen moeten voorbereiden, waarin de Syriers uiteindelijk zelf een nieuwe regering kunnen kiezen.

Chemische wapens

Ook besprak Koenders de berichten over recente chloorgasaanvallen die plaatsvonden in een wijk in Aleppo en over het rapport van de VN en OPCW dat concludeert dat Syrie chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Nederland zal vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Internationale Steungroep voor Syrie (ISSG) oproepen tot absolute en permanente uitbanning van het gebruik van chemische wapens in Syrie.

Koenders: `De berichten over het gebruik van chemische wapens nemen toe, in frequentie en in ernst. Het is een regelrecht drama dat dit opnieuw gebeurt, en onaanvaardbaar. De VN-Veiligheidsraad moet handelen en veto's zijn bij zo'n aanval uit den boze. Het onderstreept eens temeer de schrijnende omstandigheden waaronder Syriers zich dagelijks staande moeten houden. Daarom hebben we nauw contact met onze partners in de Veiligheidsraad om dit op het hoogste niveau aan de orde te stellen.'