Blok vraagt provincie Utrecht om herindeling Vijfheerenlanden te vervolgen

Nieuwsbericht | 08-09-2016 | 18:35 - De voorgenomen herindeling van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik tot de nieuwe gemeenten Vijfheerenlanden kan worden voortgezet door de provincie Utrecht. Dat laat minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag weten aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland, en de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. De twee provincies vroegen in het kader van de Interprovinciale Commissie Vijfheerenlanden eerder aan minister Blok om het proces tot herindeling over te nemen of een van de betrokken provincies de herindeling eigenstandig op te laten pakken.

Gemeentelijke herindelingen vinden in de regel van onderop plaats. Zo ook bij de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik die gezamenlijk de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden willen vormen. Omdat de gemeenten in zowel de provincie Utrecht als Zuid-Holland liggen, moeten de provincies in dit geval het herindelingsadvies vaststellen. De twee provincies werden het echter niet eens over de provinciekeuze en vroegen aan minister Blok om een knoop door te hakken. Om de impasse in het proces te doorbreken volgt minister Blok de wens van de meerderheid van de betrokken gemeenten. De gemeenteraden van Leerdam en Vianen hebben een voorkeur voor indeling in de provincie Utrecht en de gemeenteraad van Zederik voor de provincie Zuid-Holland. Aangezien twee van de drie gemeenteraden een voorkeur voor Utrecht uitspreken, heeft de minister provincie Utrecht gevraagd het proces voort te zetten.

De minister verzoekt de provincie Utrecht daarbij nadrukkelijk om het proces zorgvuldig in te richten, en opvattingen en argumenten van de provincie Zuid-Holland en andere belanghebbenden in de afweging mee te nemen. De rol en de belangen van de provincie Zuid-Holland worden daarbij geborgd door de Wet algemene regels herindeling: Zuid-Holland wordt betrokken in het open overleg en kan gedurende de terinzagelegging van het herindelingsontwerp haar zienswijze kenbaar maken. Ook de drie gemeenten, de bewoners en andere belanghebbenden kunnen hun mening geven als het herindelingsontwerp door de provincie Utrecht ter inzage wordt gelegd. Mede op basis van dit ontwerp en de ingediende zienswijzen zal de provincie Utrecht een herindelingsadvies vaststellen en dit aanbieden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij een positieve beoordeling van dit advies zal de minister vervolgens een wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling in procedure brengen.