Weekendafsluiting Westervoortsebrug 9-12 september voor herstelwerkzaamheden fietsbrug | Rijkswaterstaat

Weekendafsluiting Westervoortsebrug 9-12 september voor herstelwerkzaamheden fietsbrug

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 september 2016- Laatste update: 08 september 2016 18:00 uur

Rijkswaterstaat, de gemeente Arnhem en Westervoort sluiten tussen vrijdag 9 september 06.00 uur en maandag 12 september 06.00 uur de Westervoortse brug af voor herstelwerkzaamheden op de fietsbrug.

Dat is nodig omdat het rijcomfort op de fietsbrug is verslechterd, nadat een nieuwe slijtlaag is aangebracht. Auto-, motor- en vrachtverkeer wordt omgeleid via de A12. Weggebruikers dienen rekening te houden met een extra reistijd van 15 minuten.

Hinder

Tussen vrijdag 9 september 06.00 uur tot en met maandag 12 september 06.00 uur moet het auto-, motor- en vrachtverkeer omrijden via de A12, omdat de Westervoortse brug is afgesloten. Landbouwvoertuigen, spoedeisende hulpdiensten, openbaar vervoer en brommobielen (45 km auto's) kunnen tijdens de afsluiting wel gebruik maken van de brug. Er blijft 1 rijbaan open voor verkeer uit beide richtingen. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat dit veilig gebeurt. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen gewoon gebruik maken van de brug en worden over de hoofdrijbaan geleid.

Aanvulling slijtlaag

De 150 meter stalen fietsbrug bij Westervoort is in de jaren '80 gebouwd en in goede conditie. Het wegdek rust op dwarsbalken, die relatief ver van elkaar af liggen. Hierdoor zakt het wegdek tussen de balken een beetje in en veroorzaakt daarmee een golvend patroon. De fietsbrug is met dit patroon veilig. Tijdens het onderhoud is een dunne slijtlaag van enkele millimeters vervangen, waardoor het wegdek nu meer golven vertoont dan voorheen. Dit had Rijkswaterstaat niet verwacht. Daarom voeren we aankomend weekend een herstelactie uit. We gaan het golvende patroon verminderen door de `dalen' uit te vlakken met een nieuwe slijtlaag. Het is niet mogelijk om een gladde asfaltlaag van enkele centimeters aan te brengen, omdat de fietsbrug dat gewicht niet kan dragen. Door de dalen uit te vlakken verwachten we dat het golvend effect afneemt tot een acceptabel niveau. De fietsbrug zal wel altijd golvend blijven.

Samenwerking

Rijkswaterstaat en de gemeenten Arnhem en Westervoort werken samen aan de herstelactie. Rijkswaterstaat doet dit vanuit zijn rol als eigenaar van de brug, de gemeente Arnhem vanuit haar rol als wegbeheerder van de Zevenaarseweg en de gemeente Westervoort vanuit haar rol als wegbeheerder van de Brugweg.

Meer informatie?

Kijk voor informatie over het project op de projectpagina Onderhoud Westervoortsebrug. U kunt ook bellen met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 uur tot 18.30 uur.