Toerisme en rijkdom hangen samen, maar niet één-op-één


UTRECHT, 20160909 -- Er zit nogal wat verschil in toerisme tussen de bevolking van Europese landen. Zo gaan er zo’n 20% minder Belgen dan Nederlanders jaarlijks voor meer dan vier dagen op reis naar het buitenland. Waardoor komen die verschillen nu precies? Reisverzekering.net vond correlaties tussen rijkdom en toerisme, maar ook afwijkingen die om een verklaring vragen.

Bij de toerismecijfers van Eurostat, de ambtelijke dienst voor statistiek van de EU, naar buiten bracht, ontbreken onder meer Zweden en Groot-Brittannië. Door de posities van de Europese landen op de wereldwijde ranglijst van rijkdom (CIA World Factbook 2014) naast de toerismecijfers te leggen, wordt duidelijk dat er een correlatie tussen de twee bestaat. Hoe hoger het toerismepercentage, hoe groter de kans dat het land op een hogere plaats in de ranglijst van rijkdom staat.

Hoewel er dus een correlatie is, zijn er afwijkingen: Spanje komt er qua toerisme bijvoorbeeld bekaaid van af met maar 38,1%, terwijl het land behoorlijk rijker is dan het reislustigere Tsjechië (56,4%). Dat geldt ook voor Ierland, dat wel op de 26e plaats staat op het gebied van rijkdom, maar waarvan slechts de helft van de bevolking af en toe een reis maakt naar het buitenland.

Hiermee wordt de hypothese dat dergelijke afwijkingen altijd door een kouder klimaat komen teniet gedaan: wat het weer betreft zouden de Ieren wel wat toerisme kunnen gebruiken. De deviatie van de samenhangende rijkdom en toerisme komt daarmee waarschijnlijk door iets wat per land verschilt: de cultuur. Maar ook grote verschillen in arm en rijk binnen landen zijn een mogelijke verklaring. Ierland komt volgens de Inequality Indicator van zakenbank Morgan Stanley namelijk uit op de negende plek van meest ongelijke ‘developed market’ landen, en Spanje zelfs op de vierde. 

Daarentegen scoort België hier wél goed op gelijkheid, met een 16e plek net boven Nederland. Landen met andere valuta die minder waard is dan bijvoorbeeld de Euro hebben het eveneens moeilijk, omdat bewoners met dit geld in het buitenland simpelweg minder kunnen kopen.



* Participatie in toerisme, vier nachten of meer

** Groen: de landen die in de top 50 rijkste landen zitten; rood: landen lager in de ranglijst

Lees hier het hele bericht:

https://www.reisverzekering.net/toerisme-europese-landen-hoe-rijker-hoe-reislustiger/