Sluis Eefde 10 september geopend tijdens de monumentendagen

Sluis Eefde 10 september geopend tijdens de monumentendagen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 12 augustus 2016- Laatste update: 12 augustus 2016 10:02 uur

Het sluiscomplex bij Eefde is zaterdag 10 september 2016 geopend tijdens de landelijke monumentendagen. Kom tussen 10.00 en 17.00 uur en leer alles over de werking van de sluis en het gemaal en de historie van het complex. Bezichtig plekken die anders niet toegankelijk zijn: de sluishoofden, de schutkolk en het oude gemaalgebouw hebben allemaal de monumentenstatus en zijn 10 september open voor publiek.

De sluishoofden bij Eefde hebben een monumentale status.

Zet alvast in uw agenda

Zet 10 september alvast in uw agenda. U bent tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom op de Kapperallee 53 te Eefde. In de nieuwsbrief die we begin september versturen vindt u meer informatie over het volledige programma. Ontvangt u de nieuwsbrief Aanpak Twentekanalen nog niet, meld u dan nu aan.

Voor de monumentendag bij Sluis Eefde hoeft u zich niet aan te melden. Een deel van het complex is 10 september uitsluitend met een rondleiding te bezichtigen. Bijvoorbeeld omwille van uw veiligheid of omdat er alleen ruimte is voor kleine groepen. Tijden van de rondleidingen worden op de dag zelf bekend gemaakt. Moet u even wachten, dan is er genoeg anders te zien en te horen.

Sluis Eefde en de Twentekanalen

De Twentekanalen zijn aangelegd om de bereikbaarheid van Twente over water te bevorderen. De hoofdtak tussen Zutphen en Enschede is deels met de hand gegraven als werkverschaffingsproject tijdens de crisisjaren. Dit deel werd 80 jaar geleden in 1936 officieel geopend. Vanaf 1933 konden al schepen door Sluis Eefde varen.

Opvallend aan de Twentekanalen is de fraaie vormgeving van de kunstwerken. De witte betonnen boogbruggen en de drie sluizen (Eefde, Delden en Hengelo) van architect D. Roosenburg vormen een samenhangend geheel in de functionalistische stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Poort van Twente

Sluis Eefde wordt ook wel de poort van Twente genoemd, omdat het voor de binnenvaart de enige toegang is tot de Twentekanalen. Deze, op het oog relatief kleine, sluis verwerkt dan ook jaarlijks circa 15.000 schepen, die 70.000 containers en 60 miljoen ton lading vervoeren tussen Noord- en Oost-Europa en de grote havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen.

De sluis is dus een essentiele, logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding. De wachttijden voor schepen zijn momenteel echter te lang en een sluis is erg kwetsbaar bij onderhoud of calamiteiten. Kortom, de sluis is nu al te klein en kan de verwachte (Europese) groei van vervoer over water dus ook niet aan. Deze knelpunten worden opgelost met de bouw van een tweede sluis naast de huidige sluis. Al in 2020 kunnen de eerste schepen door deze nieuwe sluis varen.

15 monumenten Rijkswaterstaat geopend

Open Monumentendag 2016 staat in het teken van iconen en symbolen. Rijkswaterstaat toont bij deze 30e editie een aantal monumenten die een iconische en symbolische waarde hebben: landschappelijk, maar ook door de functie die ze hebben voor de waterhuishouding, het verkeer en de scheepvaart. Vuurtorens, havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat mede het gezicht heeft bepaald van Nederland. Het zijn iconen en symbolen van Rijkswaterstaat!