Koenders: respecteren wapenstilstand Syrie van levensbelang

Nieuwsbericht | 10-09-2016 | Een wapenstilstand in Syrie kan van levensbelang zijn. Dit kan een doorbraak zijn, als naleving door alle partijen wordt gecontroleerd, de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland precies is en Assad zijn vliegtuigen echt aan de grond houdt. Belangrijk is ook dat humanitaire toegang nu overal gegarandeerd wordt. Dit zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in reactie op de aankondiging dat de VS en Rusland overeenstemming hebben bereikt over een wapenstilstand in Syrie.

Over de details van het akkoord wordt nu nauw overleg gevoerd met partners in de Steungroep voor Syrie, waar Nederland en andere landen voortdurend hebben aangedrongen op een onmiddellijke oplossing. 'De mensen in Syrie moeten uit hun lijden verlost worden', aldus minister Koenders. 'De duivel zit in de details, blijkt keer op keer.' Daarom wil minister Koenders volgende week in New York, bij de Algemene Vergadering van de VN, Syrie bovenaan de agenda plaatsen. 'Nu moeten we doorpakken'.

De minister ontving donderdag de Syrische oppositieleider Riad Hijab in Den Haag om te spreken over de voorwaarden waar een akkoord aan moet voldoen. De oppositieleider toonde zich bereid tot onderhandelingen, en reageerde inmiddels positief op het aangekondigde akkoord. 'Ik wacht op dezelfde houding van het Assad-regime', aldus Koenders.