Weekendafsluiting wisselbaan A1 Diemen-Muiderberg en verbindingsboog A9/A1 richting Amsterdam | Rijkswaterstaat

Weekendafsluiting wisselbaan A1 Diemen-Muiderberg en verbindingsboog A9/A1 richting Amsterdam

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 september 2016- Laatste update: 08 september 2016 10:20 uur

Van vrijdag 9 september 20.00 uur tot maandag 12 september 5.00 uur is de wisselbaan op de A1 tussen knooppunten Diemen en Muiderberg afgesloten in beide richtingen.

Dit is nodig vanwege de omzetting van de wisselbaan naar de nieuwe A1 door het aquaduct. Verkeer moet in beide richtingen rekening houden met minder wegcapaciteit en langere reistijd. In hetzelfde weekend is in het knooppunt Diemen ook de verbindingsboog van de A9 uit de richting Schiphol naar de A1 richting Amsterdam afgesloten. Ook hier gaat het om een omzetting: vanaf maandag 12 september rijdt het verkeer over een nieuwe verbindingsboog. Verkeer vanaf de A9 wordt omgeleid via knooppunt Amstel en moet rekening houden met extra reistijd.

Nieuwe situatie vanaf maandag 12 september

De verwachting is dat verkeer moet wennen aan de nieuwe situatie: vanaf maandag 12 september moet verkeer op de A9 richting Amsterdam en/of IJburg bij de splitsing van de A9 naar de A1 in knooppunt Diemen rechts aanhouden om uit te voegen, in plaats van links. Rijkswaterstaat plaatst extra borden om dit duidelijk te maken voor weggebruikers.

Vanaf maandag 12 september tot vrijdag 23 september 21.00 uur heeft de nieuwe wisselbaan vanuit Almere/'t Gooi richting Amsterdam tijdelijk slechts 1 rijstrook en 1 uitrit na knooppunt Diemen richting de A10. Verkeer in de ochtendspits richting Amsterdam moet rekening houden met circa 10 minuten extra reistijd.

Van 23-26 september nogmaals hinder op de A1

Sinds eind augustus rijdt het verkeer richting Amersfoort al over de nieuwe A1 en door het nieuwe aquaduct. In het weekend van 23 tot 26 september zal ook de nieuwe A1 richting Amsterdam aangesloten worden. Daarom zijn in dat weekend 3 rijstroken afgesloten tussen knooppunten Muiderberg en Diemen. Alleen de wisselbaan is open. Bij grote drukte wordt verkeer richting Amsterdam omgeleid via de A27, A12 en A2. De extra reistijd (zowel via de omleiding als via de wisselbaan) bedraagt circa 60 minuten. Als op 26 september de nieuwe A1 richting Amsterdam is geopend, is de tijdelijke, tweede uitgang van de wisselbaan ter hoogte van verzorgingsplaats Hackelaar in gebruik. Dan heeft de wisselbaan richting Amsterdam weer twee rijstroken.

Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA)

Rijkswaterstaat verbreedt tot 2020 de A1/A6 tussen knooppunt Diemen en de aansluiting Almere Havendreef. De werkzaamheden aan de A1/A6 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: bij Muiden zijn we de A1 aan het verleggen en hebben we het breedste aquaduct van Europa gebouwd.

Ontdek de verhalen achter de werkzaamheden op de A1, A6, A9 en A10 op het online bezoekerscentrum.